Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Sic semper tyrannis!

 Λατινικό ρητό: Έτσι πάντα στους τυράννους και τους δωσίλογους.. Ανίερες συγκρίσεις: Οι Ιταλοί αντάρτες κρέμασαν ανάποδα τον Μουσολίνι και δίχως να έχει διαμελίσει την χώρα τους. Στην Ελλάδα αυτούς που ματοκύλισαν τα νιάτα μας στο Πολυτεχνείο και διχοτόμησαν βουτώντας στο άλικο αίμα την χώρα, στην Μικρά Ασία και  την Κύπρο, τους κρατούσαμε ταΐζοντάς τους σε "στενές σουΐτες" . Με τους πολιτικούς τους απογόνους στους ναούς της δημοκρατίας για να προκαλούν "Τέμπη και Μάτια!!"  Ο ορισμός του όχλου.. 

 

 

 ....................

 

Λες και επρόκειτο για την τελευταία πράξη μιας όπερας του Βέρντι. Όμως Όχι. Στην Ιταλία παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος ενός λαού, αλλά όχι σε κάποιο θέατρο, γιατί πολύ απλά ήταν η ζοφερή πραγματικότητα. 

 Μια μέρα σαν σήμερα, 28 Απριλίου του 1945, ο Ιταλός δικτάτορας, που αιματοκύλησε λαούς, ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι εκτελούνται από Ιταλούς Παρτιζάνους. Μια μέρα πριν, στις 27 Απριλίου, ο Μουσολίνι και η ερωμένη του προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Αυστρία, αλλά «έπεσαν» πάνω σε μπλόκο Ιταλών Παρτιζάνων. 

Οι Παρτιζάνοι είχαν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς που ταξίδευαν, βρισκόταν και ο Ντούτσε με συνεργάτες του. Κάποια στιγμή ένας από τους αντάρτες, αναγνώρισε τον Μουσολίνι· στράφηκε στον αρχηγό του και του ψιθύρισε: 

«Είναι μέσα. Είναι αυτός στο βάθος»! 

Σε λίγα λεπτά ο Μουσολίνι και η συνοδεία του βρίσκονταν στα χέρια των Παρτιζάνων. Και ο Μουσολίνι με την κουστωδία του εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες· οι σοροί τους στοιβάχτηκαν στην καρότσα φορτηγού και μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο, όπου ο Μπενίτο και η Κλαρέτα κρεμάστηκαν ανάποδα στην πλατεία Πιατσάλε Λορέτο. 

Λέγεται ότι εκείνος ο τρόπος που τους κρέμασαν συνηθιζόταν στη βόρεια Ιταλία από τους μεσαιωνικούς χρόνους για να τονιστεί η «ασημαντότητα» των κρεμασμένων, όμως με τον Μουσολίνι και την Πετάτσι ήταν κάτι πιο απλό: 

οι Παρτιζάνοι θέλησαν να προστατεύσουν τα άψυχα κορμιά του απεχθούς ζεύγους από το να τα διαμελίσει το πλήθος. Και κάτι ακόμα: κρεμάστηκαν για να βλέπει η Ιστορία και να μην ξεχνάει... 

Sic semper tyrannis!

Δεν υπάρχουν σχόλια: