Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ

 Τα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει «ρύθμιση» μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών είναι συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ένα μέρος της αύξησης των επιτοκίων με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. 


 

Αναλογούν δηλαδή λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ σε καθεμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα. Οπως προκύπτει, η συγκεκριμένη συμφωνία θα κοστίσει στις τράπεζες μόλις το 0,75% όσων σκοπεύουν να εισπράξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά που θα μπουν στη ρύθμιση! Πόσα είναι αυτά; 

Γύρω στις 30.000, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού δανείου και θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία λοιπόν μιλούν από μόνα τους: 

Οι τράπεζες παραιτούνται από ένα απειροελάχιστο μέρος των προσδοκώμενων κερδών για να μην «κοκκινίσουν» κι άλλα δάνεια και μπουν σε χειρότερες περιπέτειες. Αυτό το ονομάζουν με θράσος «εταιρική κοινωνική ευθύνη». 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να βγει κι από πάνω (!) κοροϊδεύοντας τον λαό ότι οι τράπεζες συμβιβάστηκαν μετά τα ...μπινελίκια της. Οσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βλέπουν μπροστά το βουνό των υποχρεώσεων να ψηλώνει κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια, επιβεβαιώνοντας ότι στην «οικονομία της αγοράς» οι όποιες συμφωνίες και ρυθμίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ομίλους έχουν πάντα για αφετηρία τη δική τους «ανακούφιση» και όχι του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: