Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΠΑ -- LOKHEED MARTIN

  Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!! Σαφάριγια ταλέντα των Ελληνικών πανεπιστημίων ψάχνουν οι Γκρίνγκος με συνεργασίες επί των οπλικών συστημάτων. Προτεραιότητά τους; Οι απόγονοι των στρατιωτικών και οι εκ πολιτικού οφίτσιου στρατόκαυλοι..  



*Της Έλλης Πιπερίδη

Όπως είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν οι δυνάμεις της Attack στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), το ΕΚΠΑ συνεργάζεται εδώ και καιρό με την πολυεθνική εταιρεία οπλικών συστημάτων Lockheed Martin. 

Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με την εν λόγω εταιρεία ήρθε στο φως λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν τυχαία φοιτητ(ρι)ες είδαν τον πρώην κοσμήτορα της ΣΘΕ Ιωάννη Εμμανουήλ να παρευρίσκεται σε ημερίδα που λάμβανε χώρα εντός της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από κοινού με στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας. 

Η ημερίδα αφορούσε μάλιστα, την εγκαινίαση ενός νέου ερευνητικού προγράμματος του νεοσύστατου Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που υπάγεται στη ΣΘΕ του ΕΚΠΑ και βρίσκεται στα Ψαχνά Ευβοίας, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin. 

Οι φοιτητ(ρι)ές του ιδρύματος προχώρησαν ήδη τότε σε κινητοποίηση ενάντια στη συνεργασία αυτή, στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες οπλικών συστημάτων διεθνώς που εκτός των άλλων προμηθεύει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ όπως και όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη βδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα νέα συμφωνία που επιχειρεί το συγκεκριμένο τμήμα με τη φονική αυτή εταιρεία. Η νέα συμφωνία προβλέπει χορηγία για πρόγραμμα υποτροφιών, αφιερωμένο στη «διαμόρφωση των μηχανικών Αεροδιαστημικής και Άμυνας του αύριο», όπως αναφέρεται στην εν λόγω σύμβαση. 

Προβλέπεται ουσιαστικά η διοργάνωση ημερίδας, στην οποία η Lockheed Martin, όπως έχει κάνει κατεξοχήν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά και σε μία σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης, θα έχει την ευκαιρία να «διακρίνει» υποτρόφους, τους οποίους στη συνέχεια θα στέλνει σε πρακτικές στην Αμερική, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει ποιες ακριβώς θα είναι οι «γνώσεις» και οι «δεξιότητες» που θα αποκτούν! 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως προτεραιότητα θα έχουν οι φοιτητές οικογενειών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η ημερίδα αυτή θα είναι ανοιχτή σε στελέχη της κυβέρνησης και της πολεμικής βιομηχανίας, καθώς το πανεπιστήμιο θα διαχειρίζεται μεν τις υποτροφίες, την επιλογή όμως των «ταλέντων» θα την κάνει η Lockheed Martin.

Απέναντι στην επικείμενη αυτή συμφωνία και την ακόμα βαθύτερη πρόσδεση του ελληνικού πανεπιστημίου στην πολεμική βιομηχανία και τα συμφέροντα των πολυεθνικών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/9, έπειτα από πρωτοβουλία της Attack στα ΑΕΙ, μαζικότατη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ στην κοσμητεία της ΣΘΕ, με αίτημα τη λήξη κάθε συνεργασίας του ιδρύματος με τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

Ομοίως, διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 5/9. Πρόκειται για έναν πολυεθνικό κολοσσό όπλων, που συμβάλλει με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς που παρέχει στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, που όντας η συστηματική προμηθεύτρια όλων σχεδόν των χωρών του ΝΑΤΟ συμβάλλει καθοριστικά στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει μία σειρά συμφωνίες με το ελληνικό κράτος, όπως φυσικά η πρόσφατη αγορά είκοσι F-35 των 3,5 δισ. ευρώ.

Βλέπουμε για ακόμα μια φορά πώς το ελληνικό πανεπιστήμιο βαθαίνει διαρκώς τη συνεργασία του με την πολεμική βιομηχανία, με τα ερευνητικά προγράμματα αλλά και την παρεχόμενη γνώση να στρέφονται γύρω από τον άξονα των αναγκών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε η γνώση και η έρευνα που διεξάγεται μέσα στα πανεπιστήμια να αξιοποιείται για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεν πρόκειται να βάψουμε τα χέρια μας με αίμα, αφήνοντας τις ιδέες μας να αξιοποιηθούν για τη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού. Εμείς διεκδικούμε γνώση και έρευνα για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και δεν θα επιτρέψουμε την «εξαγορά» νέων επιστημόνων για την κατασκευή νέων φονικών οπλικών συστημάτων.

Η προχθεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή! Δύο μέρες μετά, στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας σε συνέδριο του ισραηλινού πανεπιστημίου Technion (με άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στη Γάζα μέσα από πολεμική έρευνα, πατέντες). Το φοιτητικό κίνημα κάνει ξεκάθαρο πως οι δολοφόνοι δεν έχουν καμία θέση στις σχολές και διεκδικεί μέχρι τέλους τα πανεπιστήμια να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών του λαού και όχι στις επιταγές του κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστών και της πολεμικής βιομηχανίας!

Έλλη Πιπερίδη φοιτήτρια Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: