Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 Αφορμής δοθείσης των αλλεπάλληλων κρουσμάτων ανελέητης βίας ... 



Πομφόλυγες αντιπερισπασμού από τα μιντιακά καφενεία τα περί της έμφυλης Βίας. Γιατί η βία δεν είναι μία. 

 

 

Από την ενδοοικογενειακή και την εργοδοτική, ως την σχολική, την εργασιακή και την οδηγική, (ή road rage), απλώνεται σαν δίχτυ στον αποσαθρωμένο εξ αιτίας της φτώχειας κοινωνικό ιστό. 

 

Ακόμη ακόμη και η βία του εντέρου, που παράγει αέρια αντί κοπράνων δεδομένου πως εκ της πείνας ο κώλος έχει πιάσει αράχνες. 

Και εντέλει γιατί ν’ αποφεύγεται η αναφορά στην επιβατική βία επί των υπερφορτωμένων και ανεπαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής. 

Να σας πω εγώ το γιατι. 

Επειδή η βία αυτή προκύπτει από τις ταλαιπωρημένες ψυχές της διπλανής πόρτας. Και είναι, ή συστημική, ή δομική, ή εξουσιαστική. 

Που θριαμβεύει προκαλώντας το Μακιαβελικό διαίρει και βασίλευε. Ή κατά την σύγχρονη πολιτική ηθική τον κοινωνικό αυτοματισμό. 

Που αποπροσανατολίζει την πολιτική πυξίδα και κοιτάζεις τ’ άστρο της παραπλάνησης και όχι το κωλοδάχτυλο που σου βάζει η εξουσιαστική καμαρίλα. (Μια από τις αιτίες που καταλήγεις δικαιωματιστής στα στίφη των parade. )

  Αν ακόμη λέξη δεν έχω καταθέσει για την «συναδελφική βία», είναι γιατί πρόκειται για την οδυνηρότερη όλων. Συνυπάρχει αυτή --η εξόχως θλιβερή-- με την δουλοπρέπεια έναντι της εργοδοσίας. 

Σε Σκλάβους και τροφοδότες της Βίας μετασχηματίζονται κατά κανόνα οι νομάδες του διπλανού τσαντιριού. Θυμηθείτε για του λόγου μου το αληθές, την Όλγα, την 8χρονη τσιγγανοπούλα, που την έλιωσε η γκαραζόπορτα του παραπλεύρως ωχαδελφισμού. 

Ή τους ναυτεργάτες που εκτίναξαν από τον καταπέλτη, τον Αντώνη, το παλληκάρι από την Κρήτη, στο λιμάνι του Πειραιά. Με τους εφοπλιστές στο απυρόβλητο του ηθικού αυτουργού, αφού δεν τον έσπρωξαν στον θάνατο αυτοί. Αλλά οι τσάτσοι τους. 

Δικαιολογημένη οργή που υπογράφω πρώτη φορά δίχως φραστικές περικοκλάδες και ανθοστολισμούς. Γιατί δεν ήθελα να πιστέψω --όπως ο Σόλων-- πως υπάρχουν αυτού του είδους ανθρωπόμορφα τέρατα. 

Ερωτηθείς, ο μεγάλος νομοθέτης για τα αίτια της βίας «κατά των τυπτόντων γαρ τους πατέρας επιτίμιον ουχ ώρισεν», απάντησε πως: «Ουχ υπέλαβον τοιούτους τινάς έσεσθαι.» –Μετάφραση: Γιατί δάσκαλε δεν όρισες [στη νομοθεσία του] τιμωρία για αυτούς που χτυπούν τον πατέρα τους (ή τον συνάνθρωπό τους συμπληρώνω εγώ)  «Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι».

Κι όμως λάθεψε και αυτός. Γιατί κανείς δεν γεννιέται ηλίθιος ή κακούργος. Βιομηχανοποιημένο προϊόν της καπιταλιστικής εκπαίδευσης είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: