Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΟΥΓΚΛΕΝΤΑΡ -ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

 Την πτώση της μεγάλης στρατηγικής σημασίας πόλης του Ουγκλεντάρ, της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ 

 

,  

 

στα χέρια του ρωσικού στρατού επιβεβαίωσαν και τυπικά οι Ουκρανοί, με το Κίεβο να είναι πλέον εξαιρετικά στριμωγμένο, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό και στρατιωτικό «μέτωπο».

Όπως δημοσιοποιήθηκε στα ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, η επιχειρησιακή – στρατηγική ομάδα στρατευμάτων Khortytsya των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είχε χρεωθεί την άμυνα της πόλης, επιβεβαίωσε επίσημα την απόσυρση των μαχητών της από την Ουγκλεντάρ, για την κατάληψη της οποίας διεξάγονται μάχες από το 2022.

Αναγνώρισε την απώλεια του ελέγχου της πόλης και δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τη διοίκηση.

«Η ανώτατη διοίκηση έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση ελιγμού για την απόσυρση μονάδων από το Ουγκλεντάρ, προκειμένου να διαφυλαχθεί το προσωπικό και ο πολεμικός εξοπλισμός και να ληφθεί θέση για περαιτέρω επιχειρήσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνει επίσης, ότι τα ρωσικά πλήγματα περιμετρικά είχαν εξαντλήσει την άμυνα του ουκρανικού στρατού προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που προκάλεσε «απειλή για τον αποκλεισμό της πόλης».

Οι στρατιώτες πιστεύουν ότι η εντολή για απόσυρση από το Ουγκλεντάρ δόθηκε πολύ αργά

Ο ουκρανικός ιστότοπος ειδήσεων και αναλύσεων Strana.ua ανέφερε ότι οι μαχητές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πιστεύουν ότι η εντολή να αποσυρθούν από το Ουγκλεντάρ δόθηκε πολύ αργά, με αποτέλεσμα ο ουκρανικός στρατός να χάσει πάρα πολλούς στρατιώτες.

Λόγω της αδιάκοπης επίθεσης του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί μαχητές «αναγκάστηκαν να πολεμήσουν ουσιαστικά σε επιχειρησιακή περικύκλωση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή στις τάξεις των ουκρανικών στρατευμάτων προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παράδοση της πόλης. Έτσι, ένας υπολοχαγός της AFU με το διακριτικό Alex σημείωσε ότι η Ουγκλεντάρ δεν μπορούσε να κρατηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δήθεν επειδή ήταν ένας μικρός οικισμός.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της ανάληψης του ελέγχου του Ουγκλεντάρ από τους Ρώσους

Όπως σημειώνει η Strana.ua, η κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα διευκολύνει την επιμελητεία και τον ανεφοδιασμό τους προς το νότιο τμήμα της χώρας και θα μετακινήσει τη γραμμή του μετώπου μακριά από τη Μαριούπολη και από τους δρόμους κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

Η ίδια η πόλη βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ και βρίσκεται σε ένα λόφο κοντά στον ποταμό Κασλάγκατς, στη συμβολή της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ και της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Κοντά στο Ουγκλεντάρ βρίσκεται το σταυροδρόμι των δρόμων από το Velyka Novoselka, την Krasnaya Polyana, τη Volnovakha και το Dokuchaevsk.

Η θέση αυτή καθιστά τον οικισμό σημαντικό στο ζήτημα του ανεφοδιασμού των στρατευμάτων.

Οι πρώτες αναφορές για το πέρασμα του Ουγκλεντάρ στον έλεγχο του ρωσικού στρατού εμφανίστηκαν την 1η Οκτωβρίου. Τότε, το όνομα της πόλης εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις εκθέσεις της πρώτης γραμμής του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, μετά την οποία δεν αναφερόταν πλέον εκεί.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από το ουκρανικό πρόγραμμα DeepState. 

Λίγο αργότερα, ένας βουλευτής της Verkhovna Rada της Ουκρανίας, ο Oleksiy Honcharenko (ο οποίος βρίσκεται στον ρωσικό κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών), επιβεβαίωσε επίσης την απώλεια του Ουγκλεντάρr από το Κίεβο και την χαρακτήρισε ντροπή, αναρωτώμενος τι έκανε εκείνη την ημέρα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov. Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων, ο βουλευτής συνέστησε στον Umerov να παραιτηθεί.

Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στο Ουγκλεντάρ παραμένουν άμαχοι. Ο ακριβής αριθμός τους δεν ονομάζεται. Στην πόλη συνεχίζεται η εκκαθάριση θυλάκων αντίστασης του ουκρανικού στρατού, διευκρίνισαν από την πολιτική ηγεσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: