Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Οι Δυτικές κοκκινοσκουφίτσες

... που κρύβονται πίσω από τον λύκο της πράσινης ανάπτυξης !!



Ποιος δεν θυμάται τον Πάιατ. Εκείνο το τομάρι-- πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 2016-- που μετακόμισε στην γενέτειρά του και ως υφυπουργός ενεργειακών πόρων του ΥΠΕΞ να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο του.  

Εμφανιζόμενος αιφνιδίως στο συνέδριο του Εκόνομιστ δεν κρεμάστηκε από τα μανταλάκια των διαχρονικά άπλυτών του: Τις «δυνατότητες» που παρουσιάζονται στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.Αλλά με την Νατοϊκή σφραγιδα. « Στη συνεργασία επί του τομέα της Ενέργειας στη βάση της οποίας διευκολύνεται ο «επαναπροσδιορισμός» των σχέσεων μεταξύ των κρατών και των συμμάχων τους στην περιοχή»

Ανατριχιαστική δήλωση στην ουρά της οποίας η Τουρκία άπλωσε τις ασκήσεις ως μαύρη λαδιά προ μηνών στο Βόρειο Αιγαίο, με την ελληνικό ΥΠΕΞ να ψελλίζει κάτι ακατανόητα που κατόπιν αυτών και σήμερα γίνονται αντιληπτά..

 Γιατί ο Πάιατ έχει παρελθόν. Ερχόμενος επί της αποικίας το 2016. είχε ξεκινήσει και ο αγωγός ΤAP που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. 

Τόσο ο ίδιος όσο και διάφοροι άλλοι «καλοθελητές» αναμασούσαν το αφήγημα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πως ο αγωγός, που θα καταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία ενεργειακούς συνεργάτες σε ένα πολύ σημαντικό για την Ευρώπη πρότζεκτ, θα φέρει «ασφάλεια» στην περιοχή. 

Το τι ακολούθησε μετά το 2020 που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αγωγός στα Ελληνοτουρκικά είναι γνωστό, ιδιαίτερα στον Εβρο, εκεί που ο αγωγός συνδέει την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο,τι και να λένε τέτοιες παλιές ...καραβάνες στις επικίνδυνες διευθετήσεις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: 

Τα πρότζεκτ που προωθούν οι Ευρωατλαντικοί στην περιοχή και έχουν στο επίκεντρο τη «συνεκμετάλλευση» δεν εγγυώνται ούτε την ασφάλεια ούτε την ειρήνη. Αντίθετα, στρώνουν το έδαφος για τους επόμενους γύρους των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Κρατήστε επομένως μικρό καλάθι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: