Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΕΡΤ: ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ

 

Στο Ραδιομέγαρο εργάζονται περί τους 600 δημοσιογράφους, με κάθε είδους εργασιακή σχέση. Η διοίκηση της ΕΡΤ κομπάζει για την μεγάλη της επιτυχία, τη δημιουργία του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού ERT News. 


 

Γι’ αυτό αναδιαρθρώθηκε ο μηχανισμός ενημέρωσης σε μια ενιαία παραγωγή, όπου συγκεντρώνονται όλες οι ειδήσεις και η επιλογή γίνεται από τους  επικεφαλής αρχισυντάκτες για κάθε ξεχωριστό ΜΜΕ (δελτία σε ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 3, Διαδίκτυο, ΕΡΤ Νews). 

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εμφανίζεται πολύ ευχαριστημένος από τις «επιτυχίες» αυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση και διεύθυνσή της. Τα έσοδα, άλλωστε, για τη λειτουργία της ΕΡΤ, που εντάχθηκε το 2019 στις υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου, προέρχονται αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος. 

Ποιος, λοιπόν, ιεραρχεί τις ειδήσεις στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό οργανισμό της χώρας; Ποιοί είναι αυτοί που επιλέγουν τι αφορά και ενδιαφέρει την κοινωνία; Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε στην καταγγελία του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, την περασμένη εβδομάδα, για τη φίμωση της συνέντευξης Τύπου. 

Στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού παραρτήματος του Μαξίμου με την επωνυμία ΕΡΤ, η είδηση αποσιωπήθηκε. Επειδή, όμως, υπήρχε η προεκλογική υποχρέωση προβολής κομμάτων, στο δελτίο εμφανίστηκε πολιτικός αρχηγός που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου για 10 δευτερόλεπτα! 

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία για το έγκλημα στα Τέμπη δεν είναι το μόνο που αποσιωπήθηκε στις ειδήσεις της ΕΡΤ. Κάθε σημαντικό γεγονός στο οποίο προβάλλουν ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ – για παράδειγμα, η μήνυση που υποβλήθηκε για το έγκλημα της Πύλου ή οι αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών – είναι ανύπαρκτο για τον ελεγκτικό μηχανισμό φίμωσης και κυβερνητικής προπαγάνδας που είναι εγκατεστημένος σε θέσεις-κλειδιά στο Ραδιομέγαρο. 

Ο πολυπληθής ειδησεογραφικός μηχανισμός χρησιμοποιεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων δημοσιογράφων ως «κουβαλητές» ειδήσεων, οι οποίες είτε προσαρμόζονται για να ταιριάζουν στη γραμμή είτε προωθούνται στο Διαδίκτυο είτε απλά μπαίνουν στο «καλάθι των αποσιωπηθέντων». Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στην ERT News οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ ανακυκλώνονται συνεχώς. Οι επιτρεπόμενες από το Μαξίμου πληροφορίες είναι εν τέλει πολύ λίγες για να καλύψουν  ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι…

Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: