Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

 Ποιο οκτάωρο ποιες υπερωρίες ποιος χρόνος ανάπαυλας και ποια σύνταξη και παπάρια λαδορήγανη..Κατα τα λοιπά οι μιντιακοί υπέρμαχοι της μεσαιωνικής σκλαβιάς μας υπενθυμίζουν σαδιστικά πως διάγουμε το 2024!! Αλά καρτ όμως.. Όταν πρόκειται για την νομιμοποίηση της φυσικής διαστροφής ναι. Όταν πρόκειται για του απονομιμοποίηση του πλούτου από την εργασιακή εκμετάλλευση όχι..

..................... 



Δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα - 6 μέρες τη βδομάδα: Αυτό το «πακέτο» φέρνουν προς εφαρμογή η κυβέρνηση και η εργοδοσία, αφού από χτες 1η Ιούλη, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μπορούν και τυπικά σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς να εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι και οι ευρωπαϊκές Οδηγίες που ξεχειλώνουν ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο. 

Να εφαρμόζονται δηλαδή τα αρρωστημένα σχέδια σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει κανένα σταθερό ωράριο, το «8ωρο» είναι μόνο ενδεικτικό και το μόνο που «κατοχυρώνεται» από την ΕΕ είναι μια 11ωρη ανάπαυλα ανάμεσα σε δύο μεροκάματα.

Μέτρο που έρχεται να προστεθεί στην κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», η οποία δίνει στην εργοδοσία μια σειρά ακόμα επιλογές για να επεκτείνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, με το 2ωρο της «ευέλικτης προσέλευσης», με τη μία ώρα «χρόνου προετοιμασίας», με τα απλήρωτα διαλείμματα κ.ο.κ.

Αυτό λοιπόν που αποδεικνύεται από τη λύσσα της εργοδοσίας να κερδίσει ακόμα και από το απλήρωτο ...τέταρτο του διαλείμματος είναι ότι ο χρόνος εργασίας είναι πραγματικό «χρυσάφι» για τα κέρδη της, γι' αυτό και βρίσκεται στο επίκεντρο της ολομέτωπης επίθεσης εδώ και δεκαετίες: Από την «ευέλικτη» δουλειά μέχρι τις ευρωπαϊκές εκθέσεις για τον «ενεργό και ανενεργό χρόνο» και από τη «διευθέτηση» μέχρι τη δουλειά τις Κυριακές και αργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: