Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΕΛΛΑΔΑ :ΝΥΝ ΥΠΕΡΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 Γερμανία: Νυν υπέρ πάντων οι εργαζόμενοι Βρείτε ομοιότητες και διαφορές !!Αναρτώ και καμιά μαλακία (πολυαγαπημένο παιχνίδι του καθεστωτικού Τύπου ) για να γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον ή.

 


Ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις, σύμφωνα με την οποία 250 εργαζόμενοι -και ενδεχομένως χιλιάδες άλλοι διάσπαρτοι σε ξενοδοχειακές μονάδες που συνδέονται με τη γερμανική εταιρεία- θα αποζημιωθούν με ό,τι απομείνει μετά τις τράπεζες.

 Mπορεί το «κανόνι» της FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, να προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό που με τον έναν ή άλλο τρόπο συνδέονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας, αλλά οι 240 εργαζόμενοι στην ελληνική θυγατρική του ομίλου και ενδεχομένως χιλιάδες άλλοι διάσπαρτοι ανά την Ελλάδα που συνδέονται με τη γερμανική εταιρεία είναι σε πολύ δυσμενέστερη θέση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους.

 Κατ’ αρχάς οι περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας Meeting Point Hellas Α.Ε. με δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά. 

Το σοκ για αυτούς είναι μεγάλο γιατί μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να έχει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος. 

 Επίσης πολλοί απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους.

 Παράλληλα η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -καθώς και τους εργαζόμενους που αυτές απασχολούν- που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με την FTI. 

Μνημόνια... 

Γιατί οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι σε δυσχερέστερη θέση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους; Aκριβώς επειδή εκείνοι δεν είχαν μνημόνια. Ναι, κι εμείς δεν έχουμε πλέον, αλλά διατηρούμε σε ισχύ μνημονιακούς νόμους βάσει των οποίων πρώτα εξοφλούνται οι τράπεζες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και, δεύτερον, στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού οι ηγεσίες περί άλλα τυρβάζουν. 

Παραμένουν απαθείς και αδιάφορες ακόμη και μετά την επίσημη αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η Meeting Point, η οποία αποτελεί την τρίτη βασική θυγατρική (σε σύνολο 17 άλλων εταιρειών) και με περίπου 9 γραφεία ανά τη χώρα. 

Αντιθέτως, στη Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους εργαζόμενους και το Συμβούλιο Εργαζομένων της FTI ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι από παροχές αφερεγγυότητας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια: