Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΩΜΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Αυτό είναι το Ευρωκωλοχανείο και οι αξίες του..

 Μέτρα για την ...ασύμετρη απειλή στη Γαλλία. Την «πάταξη της βίας ανηλίκων». Τ' ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση Ατάλ και μεταξύ άλλων: 


 

Προβλέπει «συμβόλαια» που οι γονείς θα υπογράφουν με τα σχολικά ιδρύματα σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στα παιδιά τους, και κυρίως:  Συντόμευση διαδικασιών για να οδηγούνται ανήλικοι στο δικαστήριο κ.τ.λ. 

Τα μέτρα ως φυσικό επακόλουθο προκάλεσαν αντιδράσεις. Επειδή θα οξύνουν το πρόβλημα, μέσα σε κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την έκθεση (και) των ανηλίκων σε «παραβατική συμπεριφορά» (ανεργία, φτώχεια κ.λπ.). 

Συνδικάτα εκπαιδευτικών που έπιασαν στο φτερό το περιέχον από το περιεχόμενό τους καταγγέλλουν ότι: οι κυβερνητικές εξαγγελίες απειλούν να «στιγματίσουν τους νέους από χαμηλά κοινωνικά στρώματα από κοινού με τις οικογένειές τους». 

Σημειώνουν δε ότι «ένας ανήλικος παραβάτης είναι πρώτα απ' όλα ένας ανήλικος που χρειάζεται (ακόμα μεγαλύτερη) προστασία». 

Οι εξελίξεις αυτές στη Γαλλία δεν είναι καθόλου άσχετες με όσα εξήγγειλε τις προάλλες η ελληνική κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού». 

Στον πυρήνα τους, τα μέτρα στην Ελλάδα αντιγράφουν την κατασταλτική λογική αυτών της Γαλλίας: 

Ενοχοποιούν τους γονείς για την «παραβατικότητα» των μαθητών και μετατρέπουν σε ατομική - οικογενειακή ευθύνη τη διαχείρισή της, με απειλές για ένταση της καταστολής, «για να μη ρίχνουν μολότοφ όταν φτάσουν στο πανεπιστήμιο», όπως είπε ο πρωθυπουργός. 

Στην Ελλάδα, στη Γαλλία και σε όλη την ΕΕ, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της αξιοποιούν τα αδιέξοδα που η δική τους πολιτική ορθώνει στους νέους ως πρόσχημα και άλλοθι για ένταση της καταστολής, ενοχοποίηση, ποινικοποίηση και συκοφάντηση κάθε αντίδρασης στο σάπιο σύστημα. Αυτή είναι η ΕΕ και οι «αξίες» της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: