Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΠΙΕΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΙΟΤ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΑΖΙΔΙΑ.. ΌΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΑΣ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΟΖΕΝΣΚΙ

............


 

Με τη Γερμανία να έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή συστήματος Patriot, το φορτικό κλίμα που δημιουργείται για άλλες χώρες ανέδειξε δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο «Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας».

Κατά το δημοσίευμα, το… «στενό μαρκάρισμα» της Αθήνας από τους ηγέτες της ΕΕ, ειδικά προς Ελλάδα και Ισπανία, αυξάνει «καθώς οι ανάγκες του Κιέβου είναι μεγαλύτερες από τις δικές τους». 

Οπως επισημαίνουν οι «FT», «το Κίεβο υπέβαλε αυτόν τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας».

 Η Αθήνα, πάντως, παραμένει αμετακίνητη (όσο αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό) στη γραμμή ότι καμία παραχώρηση οπλικών συστημάτων δεν πρόκειται να αποφασιστεί, χωρίς να έχει αναπληρωθεί, ώστε να παραμείνει αμείωτη η ελληνική αμυντική θωράκιση. 

«Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα στην Ουκρανία τη στήριξή μας, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, υπενθύμισε ότι έχουμε ως ΕΕ συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων κρατών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών – μελών. 

 Επειδή το Κίεβο ζητά πέραν των πυραύλων και αεροπλάνων από τη Δύση και πυρομαχικά που οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν να παράγουν στις βιομηχανίες τους, σε ελληνικό επίπεδο τα πράγματα με τα ΕΑΣ και άλλες αμυντικές βιομηχανίες που έχουν φύγει από τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και έχουν περάσει σε άλλα υπουργεία είναι περίπλοκα. 

Ως προς τους Patriot, η Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν προτίθεται να δώσει στο Κίεβο καμιά συστοιχία μόνο εάν και εφόσον αντικατασταθεί από συστοιχία που θα ανήκει σε νεότερη έκδοση του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: