Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

CHERCHEZ LE CAPITAL

 Σύνοδος κορυφής: Νυν υπέρ πάντων το κεφάλαιο

 

Με φόντο την «πίεση» που προκαλούν οι συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και με τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης ξανά στον «αφρό», συνεχιζόταν ως χτες αργά, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

 


Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέματα Ενέργειας - οικονομίας, την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και τη «Νότια Γειτονία της ΕΕ», σε μια περίοδο που στα Βαλκάνια αναζωπυρώνονται σοβαρές τριβές και φουντώνουν πολύπλευροι ανταγωνισμοί.

Καθόλου τυχαία, σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου τονίζονταν δεσμεύσεις που ανέλαβε η άτυπη Σύνοδος το περσινό Μάρτη, όταν «οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ, να ακολουθήσουν μια στρατηγική γραμμή πλεύσης για την άμυνα και να αυξήσουν την ικανότητα της ΕΕ να δρα αυτόνομα».

Ενώ ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο ζήτησε «απάντηση για τη διατήρηση του ισότιμου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση των μεγάλων σχεδίων» στην Ευρώπη, με το βλέμμα στραμμένο στο πακέτο επιδοτήσεων με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να ορθώσει ασπίδα γύρω από τα αμερικανικά μονοπώλια (Inflation Reduction Act - IRA). 

Ζήτησε «μεγαλύτερη ταχύτητα, απλοποίηση των κανόνων και διατύπωση μίας μακροοικονομικής απάντησης και ενός επιπέδου βοήθειας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που θα μας επιτρέπουν να δώσουμε μια απάντηση, να διατηρήσουμε μια ισοτιμία ως προς αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί».

Σημειωτέον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χτες ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι «ο νόμος αυτός (IRA) κινδυνεύει να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό» και πρότεινε την άμεση θέσπιση σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά και ενίσχυση του ευρωπαϊκού σχεδίου RePowerEU για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Από τη μεριά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα της διαμόρφωσης πλαφόν για το φυσικό αέριο. Οσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU», με τα δικά της δηλαδή «πακέτα» στους ευρωπαϊκούς ομίλους που θα φορτωθούν οι λαοί για να «τρέξουν» οι «πράσινες» μπίζνες.

Στο μεταξύ, η Σύνοδος επικύρωσε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: