Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΥΓΕΙΑ : ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

 «Μόνο η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής Ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, φέρνει την Ιατρική της Ελλάδας στα επίπεδα του 1950, 1960, 1970» δηλώνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά όχι σαν φάρσα!!

 


Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία ανοίγει τον δρόμο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένας ασθενής που παρακολουθείται από γιατρό του ΕΣΥ πιθανότατα θα ωθείται στο ιδιωτικό ιατρείο του με το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο. 

Υπάρχει ήδη η εμπειρία των πολυιατρείων του ΙΚΑ, όπου γιατροί μπορούσαν να εργάζονται στο ΕΣΥ και παράλληλα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Ο γιατρός μετέφερε τους ασθενείς στο ιδιωτικό του γραφείο. 

Επίσης, οι μεγάλες λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο -οι οποίες διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία- οδηγούν αναγκαστικά τον ασθενή στις αγκάλες των ιδιωτικών δομών. Επί πληρωμή, όμως, θα είναι και το χειρουργείο στη δημόσια δομή αν είναι απογευματινό. 

Μάλιστα, ακόμα και για μια εξέταση η αναμονή είναι τεράστια, επομένως ο ασθενής που αγωνιά για την υγεία του θα σπεύσει είτε σε ιδιωτική κλινική είτε στο ιδιωτικό ιατρείο για να κερδίσει χρόνο. Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι ο ασθενής θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να έχει αξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη. 

«Μόνο η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής Ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, φέρνει την Ιατρική της Ελλάδας στα επίπεδα του 1950, 1960, 1970» δηλώνει ο καθηγητής . 

Σημειώνει ότι η πρόοδος της σύγχρονης Ιατρικής πρέπει να μεταφέρεται στην κοινωνία και να μετατρέπεται σε βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας. 

«Όποια εξουσία δεν διασφαλίζει αυτή την αρχή, απλώς εγκληματεί» σχολιάζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος του νομοσχεδίου. Τέλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας υπογραμμίζει ότι η λύση δεν είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά η πτώση της κυβέρνησης, που θα επιτρέψει στον λαό να ελπίσει και να διεκδικήσει Εθνικό Σύστημα Υγείας ποιοτικό και αποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: