Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

 Η σύλληψη του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, μαζί με 78 ακόμη κατοίκους και αλληλέγγυους στα «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά από την καταδρομική και τρομοκρατική επέμβαση πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων την περασμένη Τρίτη, είναι ένα ακόμη μήνυμα εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους στη βιομηχανία της προπαγάνδας που επιμένουν, παρά τη λογοκρισία και την οικονομική ανέχεια, στις βασικές αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. 


 

Χαρακτηριστικό είναι πως για την παράνομη σύλληψή του, εκτός από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, δεν αντέδρασε αμέσως καμία άλλη συνδικαλιστική ένωση, παρά την έκκληση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης φωτορεπόρτερ. Αντέδρασαν πάλι άμεσα και με έντονο τρόπο οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις του IPI (Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου) και των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).


Όπως απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με εντολές και διατάγματα υπουργών ή δημάρχων, έτσι εκδόθηκε και η απαγόρευση να πλησιάσουν δημοσιογράφοι και κάμερες στον χώρο των «Προσφυγικών». 

Η αστυνομία είχε τις δικές της κάμερες και drone, τις εικόνες των οποίων διένειμε αργότερα, μαζί με το απαραίτητο δελτίο τύπου και την κατασκευασμένη είδηση, στα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα εξ αυτών δημοσίευσαν αυτούσια την ανακοίνωση της αστυνομίας μαζί με τις εικόνες της. Ελάχιστα Μέσα, κυρίως στα ψηφιακά δίκτυα, δημοσιοποίησαν το ολιγόλεπτο βίντεο που αποτυπώνει την κτηνώδη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, με ανθρώπους γονατιστούς, με τα χέρια στο κεφάλι τους, λες και βρισκόμαστε σε πολεμικό μέτωπο.


Τα περισσότερα Μέσα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακραίας χειραγώγησης με την συναίνεση των συνδικαλιστικών ενώσεων. Η κατάσταση που βιώνουν οι δημοσιογράφοι περιγράφηκε απόλυτα στην επισήμανση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δημοσιογράφων Μάια Σεβέρ, η οποία σε συνέντευξή της στο Euractiv ανέφερε πως οι Έλληνες δημοσιογράφοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, για πολλούς είναι δύσκολο να βρουν χρόνο ώστε να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας. Με τη σύλληψη του Νίκου Πηλού δόθηκε ένα μήνυμα σε όσους δεν αποδέχονται την εντολή φίμωσης: Θα συλλαμβάνονται και θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες «τρομοκράτη».

Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: