Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΕΣΠΑΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ

 

Εκτόξευση των κερδών τους καταγράφουν οι αμερικανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσαν για το β' τρίμηνο του 2021, σπάζοντας ή τουλάχιστον ισοφαρίζοντας ρεκόρ προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη «Microsoft» με κέρδη άνω των 16 δισ. δολαρίων, την «Apple» με 21,7 δισ. και την «Alphabet» (μητρική της «Google») με 18,5 δισ.


 

Η πανδημία αποδείχθηκε ευκαιρία για τα μεγαθήρια του κλάδου... αφού αποτέλεσε αφορμή για την προώθηση της λεγόμενης ψηφιοποίησης σε μια σειρά τομέων του εμπορίου, της παραγωγής αλλά και ευρύτερα της κοινωνικής ζωής. Η απογείωση των κερδών τους έχει ως κύρια «πηγή» την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους αξιοποιώντας και νέες μορφές, όπως το όχημα της τηλεργασίας κ.ά.

Τα παραπάνω φωτίζουν «το γνωστόν τοις πάσι» πλέον, ότι η πανδημία δεν πλήττει εξίσου εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες - μετόχους των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε, την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, που μετράνε πάνω από 600.000 νεκρούς από την πανδημία, συνεχίζουν να τσακίζουν η ανεργία και η φτώχεια μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα ιλιγγιώδη κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών δείχνουν τελικά ότι το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τα σημερινά εμπόδια που ορθώνονται απέναντί της όλο και μεγαλώνει. Και θα συνεχίζει να μεγαλώνει όσο η τεχνολογία και τα αποτελέσματά της θα είναι στα χέρια των καπιταλιστών, όσο δεν απαλλαγεί η αξιοποίησή της από το βαρίδι του καπιταλιστικού κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: