Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ

 Συστάσεις ατομικής προστασίας αντί μέτρων συλλογικής ευθύνης.. Καταλαβαίνετε μήπως τώρα τη διαφορά; Με λόγια απλά: Κόψτε τον λαιμό σας...

 


Και καθυστερημένη και ανεπαρκής είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στον καύσωνα που πλήττει (και θα εξακολουθήσει για κάποιες μέρες να πλήττει) τη χώρα. Οι συστάσεις που ανακοίνωσε όχι μόνο δεν αποτελούν «μέτρα», ούτε καν ημίμετρα δεν είναι! Μόνο ο χαρακτηρισμός «κοροϊδία» τούς ταιριάζει.

Όπως και με την πανδημία, έτσι κι εδώ αυτό που μετράει είναι η «ατομική προστασία» και η καλή προαίρεση των εργοδοτών στους οποίους η κυβέρνηση συστήνει να διακόψουν ή να περιορίσουν τις βαριές εργασίες για το χρονικό διάστημα δώδεκα έως τέσσερις ή να «διαμορφώσουν κυλικεία», ει δυνατόν κλιματιζόμενα για συχνά διαλείμματα των εργαζομένων! Επίσης συστήνει τη χορήγηση δροσερού νερού θερμοκρασίας 10-15 βαθμών Κελσίου!

Eπίσης η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο του, επιτρέπει, για όσο διαρκεί ο καύσωνας, την απουσία των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον αυτοί πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα. Όμως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει καμία ανάλογη πρόβλεψη, δηλαδή οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι…

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί φιλολαϊκό θα ήταν η έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον 50% για την περίοδο της υψηλών θερμοκρασιών. Εφιάλτης είναι ο καύσωνας, όχι μόνο για τους εργαζόμενους εκτός κατοικίας, αλλά και για όσους μένουν στο σπίτι. Όμως εφιάλτης είναι και ο παραφουσκωμένος επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ καθώς τα κλιματιστικά λειτουργούν αναγκαστικά στο φουλ.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη στην περίπτωση που ο καύσωνας οδηγήσει σε άλλη μια υγειονομική κρίση, παράλληλα με αυτήν που προκλήθηκε από την πανδημία –μια εξέλιξη που φυσικά απευχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: