Η ιστορία επ' αφορμής του κορωναϊού κοιλοπονά κοσμογονικές αλλαγές όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφεί στην ιστοσελίδα μας και κυρίως από τον ανώνυμο έλληνα. Πλέον είναι βέβαιο πως η πανδημία θα επιφέρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις οι οποίες δεν πρόκειται να συμβούν αναίμακτα.
Αυτή τη στιγμή 1,25 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απώλεια των θέσεων εργασίας τους ή με δραστικές περικοπές μισθών -και μαζί τους και οι οικογένειες τους, κοντολογίς ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός γράφει και έχει δίκιο ο Γιώργος Στάμκος. .
Αυτή η τεράστια μάζα, όχι απλά δυσαρεστημένων όπως το 2008, αλλά εξοργισμένων και πεινασμένων ανθρώπων, θα εξεγερθεί και δεν αποτελεί εγγύηση για καμιά “κοινωνική ειρήνη” την επόμενη μέρα που ευαγγελίζονται οι μύστες του νεοφιλελευθερισμού.
Πολιτικά καθεστώτα και δημοκρατίες θα δοκιμαστούν. Οι περισσότεροι Θεσμοί θα αμφισβητηθούν. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα θελήσουν να εισπράξουν “πολιτικό μέρισμα” από τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών, προβαίνοντας ακόμη και σε καπηλεία των νεκρών της πανδημίας.
Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο θα αμφισβητηθεί εκ των έσω, καθώς ακόμη και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αναγκάζονται να εφαρμόσουν κρατικιστικές και “σοσιαλιστικές” πολιτικές προκειμένου να τονώσουν τις οικονομίες τους και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή.
Όσο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα “κανόνια” χρεωκοπίας θα γίνουν ντόμινο, και δεν θα αφορούν μόνο χώρες, όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, η οποία έχει μόλις 1,5 δισ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα και προβλέπει μείωση του τουρισμού τουλάχιστον κατά 30%.
Ακόμη και πλούσιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, που θα δει τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα να συρρικνώνονται και τα ελλείματά της να εκτοξεύονται, μαζί με ένα κύμα αποεπένδυσης, θα βρεθούν ξαφνικά το “μάτι του κυκλώνα”.
Αν καταρρεύσει οικονομικά η Τουρκία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διορατικότητα για να φανταστούμε πως, το λιγότερο, θα ανοίξουν ανεξέλεγκτα οι κρουνοί των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τα κλειδιά των οποίων κρατάει η γειτονική μας χώρα.
Η Ελλάδα θα σαρωθεί και η Ευρώπη θα πρέπει να επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος αναξιοπαθούντων, κάτι που θα ήθελε να αποφύγει αν και η ίδια από κοινού με το Νάτο προκάλεσε. Το καθεστώς Ερντογάν θα θελήσει να κρατηθεί στην εξουσία κάνοντας “εξαγωγή κρίσεων” στην περιφέρεια της και ειδικά προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που θεωρεί πως είναι και οι “αδύναμοι κρίκοι” στην περιοχή.
Δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά θα είναι σίγουρα συνταρακτικές και θα αναδομήσουν γεωπολιτικά το χώρο μας, έπειτα όμως από τουλάχιστον μια δεκαετία αστάθειας.
Σε αυτό το αποσταθεροποιημένο περιβάλλον η, δοκιμασμένη από πολυετή κρίση, Ελλάδα θα έχει περισσότερες δυσκολίες για να ανακάμψει. Κοντολογίς η αβεβαιότητα θα είναι η μόνη βεβαιότητα για τα χρόνια που έρχονται, καθώς η Ιστορία είναι και πάλι “έγκυος” και κυοφορεί τη μορφή της εφιαλτικής εικόνας που έχει αρχίσει προ καιρού να ιχνογραφείται..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου