Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ


 ΚΑΙ Ο ΡΑΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ..





 Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη συμφωνία των Πρεσπών με τον Μητσοτό Δον Κιχώτη να σκιαμαχεί κατά πάντων, να θυμίσω σε όλους τους "ξεχασιάρηδες" ότι πρώτοι εμείς και συγκεκριμένα η αδελφή του η Μπακογιαννομητσοτάκη αναγνώρισε το  αμερικανικό προτεκτοράτο που απλώς είναι ένα πολυκατάστημα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε κάθε φορά..



«Νερό στο μύλο» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια με φόντο τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» ρίχνει τα τελευταία 24ωρα η αλβανική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επιρροή της δεύτερης στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η διαπραγμάτευση που προετοιμάζεται ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, όπως και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ΠΓΔΜ και Ελλάδας, που κύριο στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη και αυτής της χώρας, ζήτημα που στηρίζει και η ελληνική αστική τάξη, ανεξάρτητα από τις ενδοαστικές και ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για το ονοματολογικό.


Σχετικά με τις κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης: Την Πρωτοχρονιά σε μήνυμά του με αφορμή τη νέα χρονιά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εκτίμησε ότι «το άνοιγμα των συνόρων με το Κόσσοβο είναι μόνο η αρχή». Πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία «σχεδιάζεται» και για «τροποποίηση συνόρων με Μαυροβούνιο, Μακεδονία και Ελλάδα» και ότι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου θα γίνει με κριτήρια της συμφωνίας Σένγκεν. Ο Ράμα φέρεται μάλιστα να είπε ότι θα συνεχίσει αυτή την «πρακτική μέχρι να μπούμε στην ΕΕ»...


Νωρίτερα ο Ράμα, αναφερόμενος στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό και στην απόφασή του να κάνει υπουργό Εξωτερικών της χώρας του έναν Κοσσοβάρο Αλβανό, τον Γκεντί Κάκα, είπε ότι αυτό «είναι πλεονέκτημα για αυτόν», τονίζοντας: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε ανθρώπους από όλη την αλβανόφωνη περιοχή να εργαστούν ως υπουργοί, βουλευτές και πρεσβευτές».
Στις 29/12 οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν συμφωνία ενοποίησης της τελωνειακής «Επιθεώρησης Ανθρώπων και Αγαθών», καταργώντας τα σημεία ελέγχου στις δύο χώρες και δημιουργώντας ένα κοινό τελωνειακό σημείο ελέγχου (checkpoint).


Ο Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία των Πρεσπών
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε εκτενή συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, «ΜΙΑ», εξήρε τη συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία ισόρροπων συμβιβασμών, προβλέποντας ότι στο μέλλον οι περισσότεροι πολίτες και στις δύο χώρες θα διερωτώνται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». Εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συμφωνία ήταν «η καλύτερη δυνατή λύση» για τις δύο χώρες και ότι εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η συμφωνία να γίνει καλύτερη για τη μία ή την άλλη πλευρά, «τότε δεν θα υπάρχει συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η αποδοκιμασία της συμφωνίας «με παρόμοια ρητορική» από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι «είναι καλή και ισορροπημένη», επισημαίνοντας ότι με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία δοκιμάζεται και η ωριμότητα αμφοτέρων των λαών. Και ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, που επικρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως δήθεν «εγγύηση της ευημερίας του λαού».

«Θέλουμε Ρωσία και Κίνα, εάν εμπλακούν οι ΗΠΑ»
 
Στο Βελιγράδι, την Τετάρτη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου με τελικό στόχο την πλήρη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, τόνισε ότι «δεν έχουν προσφερθεί πολλές λύσεις στο τραπέζι». «Ξέρω μόνο μία, την οριοθέτηση των συνόρων και άλλες λύσεις που θέλουν εμείς να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, που δεν θα το κάνουμε, ή να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο επαρχία της Σερβίας, που δεν θα το κάνουν αυτοί», είπε χαρακτηριστικά. Σε επόμενο σημείο τόνισε ότι η πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι αυτή που επιχειρεί να πετύχει αλλαγή του σχήματος διαλόγου (στο οποίο έως τώρα είχε αποκλειστικό ρόλο μεσολάβησης η ΕΕ) διά της συμμετοχής των ΗΠΑ. Τόνισε έτσι ότι σε τέτοια περίπτωση θα ζητήσουν τη συμμετοχή της Κίνας και της Ρωσίας. Και κατέληξε: «Η Πρίστινα συνεχώς φέρνει νέα μέτρα και κάνει κάποιες μονομερείς, παράλογες κινήσεις όπως η θέσπιση φόρων, η δημιουργία στρατού. Η Πρίστινα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο διάλογο και στην επίτευξη μόνιμης λύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: