Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ


 ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2019.. ΤΟ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΑΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ



Με «πρελούδιο» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την προσωρινή δίμηνη παράταση στο όποιο καθεστώς δικαστικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας έως ότου ετοιμαστεί ο νέος, ακόμα πιο «στενός κορσές» για τα λαϊκά στρώματα, ξεκινά για φέτος ο νέος κύκλος επίθεσης κυβέρνησης και εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με στόχο τη ραγδαία μείωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει και εδώ να διεκπεραιώσει τη «βρώμικη δουλειά» σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθούν οι ροές χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ομίλους, ανοίγοντας το δρόμο σε ακόμα μαζικότερους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αίροντας τα όποια «εμπόδια» είχαν απομείνει, όσο και δίνοντας τα «εργαλεία» σε τράπεζες και funds για να κλιμακώσουν τους εκβιασμούς στο λαό.

«Τσουνάμι» πλειστηριασμών το 2019
 
Τα πλάνα των εγχώριων τραπεζών για την περίοδο 2019 - 2021 προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων χαμηλότερα από το 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, με ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021) και με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια» καθώς και από τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Αυτό μεταφράζεται σε 40.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μόνο για το 2019, με στόχο ο αριθμός τους να φτάσει στα 130.000 μέχρι το τέλος του 2021.

Οπως τονίζει με πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό 12,9 δισ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων».

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, δίνοντας και το στίγμα ότι η γενίκευση των πλειστηριασμών αποτελεί κομβικό ζήτημα για την τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα και φτηνό δανεισμό, «η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση (σ.σ. στα "κόκκινα" δάνεια) καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος (...) θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί εξάλλου ακόμη πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται επίσης η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: