Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος!! Με τουλάχιστον χίλιες συγχωνεύσεις, προπαγανδιστική πούδρα και προδέρμ από τα γκλοπς υποδέχθηκε ο νεοταξίτικος φασισμός τη νέα σχολική χρονιά
Την Τετάρτη 4/9, το υπουργείο Παιδείας εκτός από τη θεσμική βία που επιστράτευσε στη διάρκεια του καλοκαιριού απειλώντας απεργούς εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση, συγχωνεύοντας εκατοντάδες τμήματα σχολείων και θεσμοθετώντας το ψηφιακό ψευτοσχολείο, κατέφυγε και στην πραγματική βία.
Η αστυνομία χτύπησε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο για να διαδηλώσουν μετά από καλέσματα των ομοσπονδιών τους και των σωματείων τους με κλομπ και χημικά. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε νέο χημικό υγρό, με πιο βαριές συνέπειες στους διαδηλωτές, καθώς αστυνομία και κυβέρνηση ανανεώνουν συνεχώς τις κατασταλτικές τους πρακτικές.
Η επιλογή της καταστολής από την πλευρά του υπουργείου δεν ήταν τυχαία. Το φετινό καλοκαίρι ήταν από το πιο σκληρά όσον αφορά στην επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση και σε αυτούς που την υπηρετούν. Με πρωτοφανή για την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά ένταση, το μήνυμα που ήθελε να δώσει ήταν σαφές: αντιεκπαιδευτικό «εξοικονομώ» σε όλα τα επίπεδα, πειθάρχηση και τρομοκρατία για τους/τις εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται.
Στο μέτωπο της αξιολόγησης, το υπουργείο Παιδείας ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να ξεμπερδεύει με όσους και όσες αντιστέκονται συμμετέχοντας στην απεργία/αποχή των ομοσπονδιών και των σωματείων ενάντια στην ατομική αξιολόγηση με όλους τους τρόπους: με καθαιρέσεις ή απειλές για καθαιρέσεις, με απειλές ή παραπομπή σε πειθαρχικά, με πίεση προς όσους/ες δεν έχουν αξιολογηθεί να δηλώσουν μέσα στο καλοκαίρι (!) την πρόθεση τους για την σχολική χρονιά που ξεκινά τώρα.
Παρά τη θετική εξέλιξη της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Δυτικής Αττικής που δικαιώνει τους/τις νεοδιόριστους/ες του 2020 που προσέφυγαν σε αυτό και ζητά από την αντίστοιχη Διεύθυνση ΠΕ να μονιμοποιηθούν, η διευθύντρια εκπαίδευσης της συγκεκριμένης διεύθυνσης, στις συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων που ζητούν την υλοποίηση της απόφασης, όχι μόνο αρνείται να το κάνει αλλά καλεί την αστυνομία.
Τα σωματεία, μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση, κάλεσαν τους/τις εκπαιδευτικούς να καταθέσουν είτε ατομικά είτε συλλογικά αιτήσεις προς τις διευθύνσεις ζητώντας με βάση την παραπάνω απόφαση τη μονιμοποίηση όσων διορίστηκαν το 2020 και 2021, με τις ΔΔΕ και ΔΠΕ να αρνούνται να το πράξουν, σε ένδειξη άκρατου διοικητικού και πολιτικού αυταρχισμού. Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων που φτάνει σχεδόν στις 2.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών, παρά τις πιέσεις και την τρομοκρατία επιμένει αγωνιστικά, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι αν περάσει η αξιολόγηση, η υλική και επαγγελματική συνθήκη στα σχολεία θα αλλάξει δραματικά ως προπομπός όλων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων διάλυσης του δημόσιου σχολείου.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας με έναν καταιγισμό συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης –η εκτίμηση των σωματείων μιλά για πάνω από 1.000 τμήματα– προσπαθεί να εμπεδώσει το αντιεκπαιδευτικό «εξοικονομώ», στοιβάζοντας μαθητές και μαθήτριες σε τμήματα των 25 έως 28 παιδιών, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολλές γνωματεύσεις για παιδιά που χρειάζονται ειδική εκπαιδευτική στήριξη.
Οι προφορικές εντολές πήραν κι έδωσαν, ζητήθηκε από γονείς να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε άλλες σχολικές μονάδες, από εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν από τα σχολεία τους, ενώ σε καμία περίπτωση οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη δεν φτάνουν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες. Χιλιάδες νεοδιόριστοι θα αναγκαστούν να τα βγάλουν πέρα με μισθό κάτω από 800 ευρώ, με το πρόβλημα της στέγασής τους, όπως και των αναπληρωτών να αποκτά πια πολύ μεγάλες διαστάσεις.
Αιμιλία Τσαγκαράτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου