Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΕΤΙΚΕΤΑ

 Και για να τελειώνουμε με το θέμα Νταλάρα που τάχα παρεκτράπηκε πουλώντας δασκαλίκι σε νιόβγαλτες επί του επαγγέλματος ψυχές. Ασφαλώς και δεν φέρουν ευθύνη που δεν ντράπηκαν γιατί  είναι οι επί της κεφαλής τους διάφοροι Μαλέληδες που έκαναν τη ντροπή δουλειά

Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ηλίθιος. Γίνεται δια της εκπαιδεύσεως. Αυτής που ούτε ανεπαισθήτως δεν άγγιξε τα νοητικά τους κύτταρα είτε δια μέσου της οικογενειακής διδαχής, μα ούτε και της όποιας επαγγελματικής. 

 

Δεν θυμάμαι σπουδαστής ακόμη οι μέντορές μου -- ο αδελφός του Μίκη ο Γιάννης ο Θεοδωράκης ή ο Θέμος ο Δασκαλόπουλος και ο τεραστίου μόρφωσης Θόδωρος Καρζής-- να μ' έστειλαν ως πρόβατο επί σφαγή να κλέψω στο πόδι δήλωση εμπορικού τύπου από τον Ελύτη. 

Γιατί αν δεν χλεύαζε τους αποστολείς θα σιωπούσε για την άγνοια κινδύνου. Είχα αγγίξει τα σαράντα μου όταν μίλησα --ως διευθύνων της πλέον επιτυχημένης εκπομπής στην ιστορία της ΕΡΤ, τα Κυριακάτικα-- μαζί του για τα ποστ του. Αλλά τότε δεν υπήρχε η ιδιωτική τηλοψία της ανθρωποφαγίας. 

Τα θέματα, του δημοκρατικού τύπου, επεξεργάζονταν ως τελικής πτώσεως πριν τυπωθούν και κρεμαστούν στα μανταλάκια των περιπτέρων. Δεν ήταν ένας μολυσμένος αφρός που έσπαγε πάνω στον βράχο και πάμε γι άλλους ..."πετρελαιομένους κορμοράνους" μετά. 

Όταν όμως έχεις δημοσιογραφικά γαλουχηθεί  στην οσμή της χαβούζας για να φέρεις όλα τα σκατά στο φως, τότε προετοιμάζεσαι εκπαιδευτικά να ενταχθείς σε έναν κόσμο που ως προ ολίγου δεν υπήρχε.  

Έτσι επιτέθηκε πριν δύο και πλέον δεκαετίες ο Χατζηνικολάου από το Mega και σε απ' ευθείας μετάδοση στον πρόεδρο των εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας Αλεβιζόπουλο  που απεργούσε, υπό την φράση: "τι πολιτική τι Ολυμπιακή το ίδιο κάνει" κι έπεσαν σ' ένα βράδυ όλων των δημοσιογράφων τα μαλλιά. 

Ή ο Ευαγγελάτος υποβάλλοντας στον μεγαλειότατο τραγουδοποιό και καρκινοπαθή Καζατζίδη "ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;"   Τα σχέδια ανόητε τύπε τα επιφύλασσε ο χάρος γι αυτόν και το θέμα ήταν ποιος θα του έκλεινε το ραντεβού. 

Μα ακόμη σύγκορμη η ελεεινή ιδιωτική τηλοψία χαρακτήριζε ανενδοίαστα τις στήλες του .."Πανελληνίου και όχι Ολυμπίου Διός ως στύλους!! Κάτι σαν κολώνες της ΔΕΗ!!  Με τον μόνον έγκριτο ιστορικό Παυσανία να γράφει πως: Η ανέγερση του μνημείου ξεκίνησε επί Πεισίστρατου αλλά η οικοδομία ζώντος αυτού δεν αποπερατώθη. Και γιατί είναι μνημείο δηλαδή "στήλες"-- επιτύμβιες πλάκες; Επειδή ο Πεισίστρατος ήθελε να συνενώσει τις τότε κράτη πόλεις υπό τον έλεγχο της Αθήνας γι αυτό και τον βάφτισε Πανελλήνιο και όχι Ολύμπιο! Ψιλά γράμματα για κάθε ανιστόρητο μαλάκα.

Ή ο άλλος -- για να κλείσω αυτό το γλιτζερό ιστορικό-- ο υποψήφιος δημοσιογράφος επίσης προ δεκαετιών-- και δεν θυμάμαι να τον είδα και εκλεγμένο -- που ρώτησε εντός στουντίου τον Βασίλη τον Παπακωσταντίνου το περιέχον από το περιεχόμενο της κρεββατοκάμαράς του. Μ' εμένα ως τηλεθεατή να έχω μείνει άφωνος!! Πρόλαβα μόνον να ψελίσω στην σύντροφό μου άκου τι θ' απαντήσει!! "Εγώ δεν ήρθα εδώ να σας κάνω σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Την νέα μου δουλειά ήρθα να προβάλλω!! "

Φυσικά κάθε σύγκριση είναι ατυχής μεταξύ των πρώτων ταγών της δημοσιογραφίας, που γαλούχησαν τη δική μου γενιά και όσων του ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε κατά την προηγούμενη φράση περιέγραψα. 

Και το έγκλημα είναι πως ακόμη κι ένα μυδραλιοβόλο μυαλό ενός νέου ανθρώπου αχρηστεύεται, όταν από αυτό απουσιάζουν τα πυρομαχικά της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης μα και της εθνικής παιδείας. Γιατί το καλό κρασί δεν το κάνει η ετικέτα αλλά το αμπέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: