Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

TON ΑΔΕΙΑΣΕ Ο ΙΝΔΟΣ !!!

 Μόνον δύο καταστάσεις είναι άπειρες. Το Σύμπαν και η Μητσοτάκεια βλακεία .. Συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων του. Για το πρώτο διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.. Για το δεύτερο ουδεμία..Α,  ρε Μελίνα!! Θα τον είχες στείλει αδιάβαστο τον Ασιατοβρετανό..

.........................

 


Αίσθηση από την απόφαση της Βρετανίας να ακυρώσει τη συνάντηση Σούνακ - Μητσοτάκη, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ήδη στο Λονδίνο Ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, καθώς η Βρετανία ακύρωσε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, την ώρα μάλιστα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο. 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση από τη βρετανική πλευρά, κάτι που προκάλεσε τη ψυχρολουσία και τη μεγάλη ενόχληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα μας. Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα “μάρμαρα του Έλγιν”. 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. “Τα μάρμαρα του Έλγιν” αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση». Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο BBC είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους. Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο.

 Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον». 

Το πρώτο άδειασμα από Βρετανία Αντιδρώντας η Ντάουνινγκ Στριτ αρχικά απάντησε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου». 

Μετά το πρώτο άδειασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε ότι η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ ακυρώθηκε. Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. 

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: 

Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμές ελληνικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» την ακύρωση υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. 

«Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις». 

«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: