Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ

 Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο Π. Καμμένος στην πρόσφατη συνέντευξή του, ήταν πως το 2015 «η Ελλάδα αποφάσισε, μετά την πίεση της Γερμανίας... να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα την μετέτρεπε ουσιαστικά στον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι παρόμοιο. Θυμίζουμε πως ένας άλλος συμμετέχων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου, ο Γ. Βαρουφάκης, είχε αναφέρει: 


 

«Η συμβουλή μου στον Τσίπρα τότε (σ.σ. το 2015) ήταν κάνε μια έντιμη συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Δηλαδή εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα ΝΑΤΟ και βάσεων τώρα, γιατί έχουμε το θέμα της χρεοδουλοπαροικίας με το Βερολίνο»... 

Φαίνεται δηλαδή ότι η ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με τη Γερμανία, ήταν διακαής πόθος τόσο του ακροδεξιού Καμμένου, όσο και του ...αντισυστημικού ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν άλλωστε γνωστός για τις σχέσεις του με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και τα διάφορα αμερικανικά ινστιτούτα, όπου έβγαλε «βόλτα» και τον Τσίπρα πριν γίνει (ή για να γίνει;) πρωθυπουργός. 

Αν κάτι επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Καμμένου, είναι ότι το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είχε πίσω του τεράστιες γεωπολιτικές «ουρές» και ότι η τότε κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της όχι με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού, αλλά τους προσανατολισμούς και τα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης. 

Στην άλλη άκρη βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς ένα τρίτο μνημόνιο και τα μνημειώδη λόγια του Πάιατ, ότι «η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: