Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 Αποκάλυψη τωρα της κατάρρευσης του κορυφαίου Αγγλικού συστήματος Υγείας από εποχής της ιδρύσεως του το 1948 και εμπνευσμένο από τον Ντέλβαντ. 

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) «γιόρτασε» την Τετάρτη τα 75 χρόνια από τη δημιουργία του, όντας στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας του. 


 

Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν φτάσει τις 112.000 και στις λίστες αναμονής για θεραπεία περιμένουν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, με μέσο χρόνο αναμονής τους 3,5 μήνες. 

Εκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιούνη επισημαίνει τις άσχημες επιδόσεις του NHS σε πολλούς δείκτες, «περιλαμβανομένων του προσδόκιμου ζωής και των θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί χάρη στην παροχή αποτελεσματικής και έγκαιρης θεραπείας». 

Οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν εξαντλητικές συνθήκες και οργανώνουν ιστορικές απεργίες, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και μαζικές προσλήψεις. 

Ολα αυτά σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, μέλος του G8, όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας προβαλλόταν ως ένα από τα «καμάρια» του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους»... 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των περικοπών, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως «κόστος», την ίδια ώρα που δίνονται τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη των βρετανικών μονοπωλίων και για τις προτεραιότητές τους στους διεθνείς ανταγωνισμούς, όπως για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: