Σάββατο 15 Απριλίου 2023

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΩΠΗ

 

Ο μύθος των εορτών της Ανοίξεως μετακινείται κατ’ έτος ως παλίρροια όλο και πιο νωρίς. Στα ρηχά των καιρών.. Καθόλου τυχαίο. Ακουμπά στην καθεστωτική αγωνία της πρόσκλησης σε μια ψευδεπίγραφα θρησκευτική γιορτή για να κινηθεί η αγορά. 


 

 

Νέφη φωτός, από λαμπιόνια led πυρακτώσεως ιωδίνης, σου κρύβουν τον φυσικό έναστρο ουρανό και το δικαίωμα στο όνειρο. 

Αναστάσιμα πυροτεχνήματα των ψευδαισθήσεων και αποπροσανατολισμού για να εκτροχιαστεί το βλέμμα από τη ζοφερή εικόνα της εφιαλτικής πραγματικότητας. 

Και εν τέλει κούφιες ανέξοδες ευχές , στερεότυπα λόγια βιομηχανοποιημένης αγάπης και ψηφιακές μουσικές κλισέ θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ενός προαναγγελθέντος θανάτου. 

Τίνος; Του ανοχύρωτου παραλήπτη τους. Που θα τα υποστεί σαν καταγγελίες από το εδώλιο του κατηγορουμένου, για την προσωπική του αποτυχία να μετάσχει στη στημένη γιορτή. 

Πρόκειται για μια καλοκουρδισμένη μηχανή της show biz που ματαίως οι κληρικοί με συγκινητικούς αλλά αμφιλεγόμενους ύμνους στον "ύψιστο" επιχειρούν να της δώσουν μαγικό περιεχόμενο. 

Οι χορωδιακοί τους ψαλμοί  χάνονται πίσω από εξαθλιωμένους ενήλικες, που αντί αυγών, τσουγκρίζουν τις μεθυσμένες καρδιές τους, στα ελεεινά πεζοδρόμια των αστέγων, ψάχνοντας απεγνωσμένα για το εν ανεπαρκεία κοινωνικό έλεος..

Και εν τέλει ταπεινωμένοι από το καθεστώς ο παππούς και η γιαγιά, θ ανοίξουν μια άδεια από κόκκινα αυγά και σοκολάτες αγκαλιά στα εγγόνια τους, γιατί το μόνο κόκκινο που τους απόμεινε είναι το αίμα από το ανατριχιαστικό τατουάζ του καθεστώτος στην ψυχή τους... 

 Ποια η χρεία των λόγων.. Κάλλιο ενός λεπτού σιωπή στην μνήμη των ζωντανών νεκρών. 

Αυτών που η μοίρα τους όπως και της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι αποτυπωμένη στα ευαγγέλια του Ελσίνκι. Χρόνια πριν. Ευκρινέστατα. Τόσο που κατέστησαν τους αστρολόγους τις καφετζούδες και τα μέντιουμ ανέργους στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. 

Δεν είμαστε πια δημιουργήματα της τύχης και της αναγκαιότητας. Αλλά βιομηχανοποιημένα πιόνια μιας παγκόσμιας σκακιέρας με τις κινήσεις των παικτών της ελίτ αυστηρά προδιαγεγραμμένες. Έτσι που όταν η αναστάσιμος λάμψη θα σβήσει και οι λαμπάδες θ’ αποθηκευτούν, η νύχτα θα εναλλάσσεται ξανά με νύχτα.. Με την ανάσταση να εκκρεμεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: