Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 Βολές Ευτυχώς αυτή (το ευρωνωσιακό χαμαιτυπείο) δεν θα πεθάνει νωρίς.. Θα έχει θάνατο αργό και επώδυνο 

 


Σύμφωνα με το Politico, και εξ' αιτίας της στάσης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρνίας το κλίμα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθείκι αυτό αντανακλάται στις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν είναι «φιλικές» και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει περισσότερη «αλληλεγγύη» και να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Υπουργοί και διπλωμάτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπάιντεν αγνοεί επιδεικτικά τον αντίκτυπο των εσωτερικών οικονομικών πολιτικών της στους ευρωπαίους συμμάχους της. 

Μάλιστα, όταν οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν στον Μπάιντεν το ζήτημα των υψηλών τιμών προμήθειας του φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στη συνάντηση της G20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος φαινόταν απλώς να αγνοεί το θέμα, σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Politico. 

Άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η αμερικανική άγνοια σχετικά με τις άμεσες συνέπειες των πολιτικών τους στην Ευρώπη παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. 

«Οι Ευρωπαίοι είναι εμφανώς απογοητευμένοι για την έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης και διαβούλευσης», σημείωνει χαρακτηριστικά ο David Kleimann από το think tank Bruegel. 

Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν πάντως τους κινδύνους που θα έχει η ολοένα και πιο τοξική ατμόσφαιρα για τη δυτική συμμαχία. Η διαμάχη είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Πούτιν, συμφωνούν διπλωμάτες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: