Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΕΚΡΗΞΗ ΕΞΩΣΕΩΝ ΤΟ 2023

 Ένα απάνθρωπο καθεστώς που δεν νιώθει την σιωπή των αστέγων αισθάνεται απέχθεια και στην αλμύρα από το δάκρυ τους

 
 
 
Εκρηξη εξώσεων από τα σπίτια τους αλλά και πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αναμένεται το 2023.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη στρατηγική που υλοποιούν διαχρονικά έχουν στήσει ένα θεσμικό πλέγμα, το οποίο θωρακίζει κάτω απ' όλες τις συνθήκες την κερδοφορία των τραπεζών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων: Με τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και «διασώσεις» των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού, με το πέρασμα των «κόκκινων» δανείων στα funds και κάθε είδους εγγυήσεις που πλήρωσε ο λαός, με το κύμα πλειστηριασμών αλλά και κάθε είδους πιέσεων και εκβιασμών που «φουντώνει» προκειμένου να βγει από τη μύγα ξίγκι, με τον εργατόκοσμο να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα το σπίτι του, να οδηγείται στο να γίνει «νοικάρης στο σπίτι του», να ξεσπιτώνεται για να κερδοφορούν funds και τράπεζες.

Εξάλλου, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, μέσω και των πλειστηριασμών, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της «μεταμνημονιακής εποπτείας», της οποίας η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισαν τη «λήξη» πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Ηρθε να το θυμίσει και η έκθεση της Κομισιόν μέσα στη βδομάδα που «πάνω πάνω στη λίστα» με τις υποχρεώσεις έχει τη δημιουργία του νέου ιδιωτικού σχήματος στο οποίο θα καταλήγουν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση τον Δεκέμβρη) θα οξύνουν ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση, καθώς ήδη ένα στα τρία (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου.

Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: