Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Οι κλαίουσες ιτιές

  Μακρόν και Σολτζ κλαίνε και οδύρονται στην ποδιά του Μπάιντεν για τις τιμές του φυσικού αερίου.. Α, δεν το μάθατε ατλαντικοί χλέμπουρες ακόμη; Σε μια συμμαχία ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη..

 


Οι εντεινόμενες αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, γύρω και από τα ζητήματα της Ενέργειας, βγήκαν ακόμα πιο φανερά στο προσκήνιο κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να επιδρά καθοριστικά, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την ίδια ώρα που βγαίνουν ωφελημένες οι αμερικανικές εταιρείες LNG, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Γερμανός καγκελάριος έθεσαν - πιο άμεσα ο πρώτος, πιο έμμεσα ο δεύτερος - το θέμα του πανάκριβου αμερικανικού LNG, όπως και το θέμα των τεράστιων κρατικών στηρίξεων της Ουάσιγκτον για τις «πράσινες» μπίζνες των αμερικανικών μονοπωλίων.

«Το αμερικανικό αέριο είναι 3-4 φορές φτηνότερο στην εγχώρια αγορά από την τιμή στην οποία προσφέρεται να αγοραστεί από τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η αμερικανική οικονομία κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, κάτι που σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με χαμηλότερες τιμές Ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει μέχρι και το 80% σε κάποιους τομείς (όπως με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη στήριξη της ηλεκτροκίνησης), «ενώ εδώ απαγορεύεται (...) βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή «αφορά την ειλικρίνεια του υπερατλαντικού εμπορίου», ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να συζητήσει αυτά τα θέματα όταν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στις 1 - 2 Δεκεμβρίου.

Το ίδιο διάστημα οι τιμές της Ενέργειας, όπως και οι αμερικανικές κρατικές επιδοτήσεις σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες, όπως αυτή των αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών μπαταριών, προκαλούν αντιδράσεις και από τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι δύο βδομάδες μετά την τοποθέτησή του στην έκτακτη Σύνοδο της Πράγας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί η υψηλή τιμή του αερίου, ο Σολτς μιλώντας στην Bundestag δήλωσε «πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νορβηγία, που μαζί με εμάς υποστηρίζουν την Ουκρανία στη βάση της αλληλεγγύης, ενδιαφέρονται να έχουν οικονομικά προσιτή Ενέργεια στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: