Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΟ ΕΥΡΩΧΑΜΑΙΤΥΠΕΙΟ

 Χαν κατά Ορμπαν, Ορμπαν εναντίον όλων, Μορβιετσκι κατά Χαν και υπέρ του Ορμπαν η Τρας ούτε που το σκέπτεται να επιστρέψει και μια Μελόνι να κλείνει το μάτι στον Πούτιν.. Και με τους εγχώριους λακέδες να τους προσκυνούν!! Επειδή δεν έμαθαν ποτέ ότι κανείς δεν σε καβαλάει αν δεν πέσεις στα τέσσερα..

 


Σε ένα ακόμη «επεισόδιο» στις εντεινόμενες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, η Κομισιόν πρότεινε την Κυριακή στα κράτη - μέλη το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, με αφορμή κατηγορίες για διαφθορά και παραβιάσεις των αρχών του «κράτους δικαίου».

Η ουγγρική κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίστηκε την ίδια μέρα να διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Κομισιόν ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης.

Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος, Γ. Χαν, η Κομισιόν σύστησε το «πάγωμα» της εκταμίευσης του 1/3 περίπου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021-27, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Η Πολωνία - σε κόντρα με τη Βουδαπέστη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση απέναντι στη Μόσχα, αλλά «σύμμαχοι» στην ομάδα του Βίσεγκραντ - διαβεβαίωσε ότι «θα αντιταχθεί με όλη τη δύναμή της σε οποιοδήποτε διάβημα των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να στερηθεί κεφάλαια ένα κράτος - μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η Ουγγαρία, με απολύτως μη εγκεκριμένο τρόπο», όπως δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.

Αντίστοιχα η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», στην τελική ευθεία για τις ιταλικές εκλογές, επέκρινε την πρόταση των Βρυξελλών, λέγοντας πως «οι πραγματικοί αντιευρωπαίοι είναι εκείνοι που, την ώρα που δεχόμαστε επίθεση και η ΕΕ θα έπρεπε να είναι ισχυρότερη από ποτέ, λένε ότι χρειάζεται μία Ευρώπη πρώτης και μια δεύτερης διαλογής και κάνουν τα πάντα για να ρίξουν την Ουγγαρία στην αγκαλιά του Πούτιν».

Με κριτήριο τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων, το κόμμα της Μελόνι ζητά μια «διαφορετική Ευρώπη» με περισσότερες εξουσίες για τα κράτη - μέλη και διακηρύσσει πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ώστε η Ιταλία να αντιμετωπίζεται «ισότιμα» με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σε άλλη συνέντευξη η Μελόνι επέκρινε την πολιτική των Βρυξελλών και κατά της Πολωνίας, η οποίας κατηγορείται επίσης για «παραβιάσεις του κράτους δικαίου».

Σημειώνεται ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» όπως και η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι καταψήφισαν το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της περασμένης βδομάδας που χαρακτήριζε την Ουγγαρία «υβριδική κοινοβουλευτική απολυταρχία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: