Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΜΑΡΙΑ

 Το κοριτσάκι που πέθανε από τσίμπημα Σκορπιού στον Έβρο δεν λεγότανε Μαρία, δήλωσε με σιγουριά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή. (Με την ίδια σιγουριά που δημόσια είχε πει στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμπορχ Μπέιχελ «δεν έχετε πάει στη Σάμο». Τι κι αν αυτή απάντησε «έχω πάει»;) 


 

«Το βάφτισαν Μαρία την ημέρα της Παναγίας» ισχυρίστηκε. (Πάλι καλά που δεν τη βάφτισαν Μαρέβα μπας και συγκινήσουν τον Κυριάκο!) Η σκιά αυτού του χυδαίου ψέματος πέφτει βαριά στο πολιτικό παρόν και μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κατηγορηματική διάψευση του ισχυρισμού του από ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμα και το Spiegel.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται. το όνομα, η ηλικία και άλλα στοιχεία της μικρής βρίσκονται στον κατάλογο των ονομάτων των προσφύγων που είχαν καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360. Τα στοιχεία αυτά είχαν κατατεθεί ήδη από τις 20 Ιουλίου, δηλαδή την πρώτη φορά που εγκλωβίστηκαν στη νησίδα οι πρόσφυγες, μετά την επαναπροώθησή τούς από την ελληνική όχθη του Έβρου

Κι όμως το παιδάκι το έλεγαν Μαρία, όπως το έλεγαν «Μαρία απ’ τη Σπάρτη», όπως το τραγούδι λέει «καλύτερα να σ’ έλεγαν Μαρία και να ’σουν ράφτρα μες στην Κοκκινιά», όπως στο θρυλικό «Maria» του Λέοναρντ Μπερστάιν στο Γουέστ Σάιντ Στόρι. Δυστυχώς για τον κύριο Μητσοτάκη, το όνομα Μαρία είναι οικουμενικό και το συναντάμε ακόμα και σε Σύρους πρόσφυγες.

Εκατοντάδες, χιλιάδες μικρές αδικοχαμένες Μαρίες, θαλασσοπνιγμένες, διαμελισμένες από νατοϊκές και αμερικανικές βόμβες, γίνονται ή θα γίνουν οι Ερινύες του αλαζόνα πρωθυπουργού. Αυτές θα στοιχειώσουν τα πολιτικά όνειρά του ή μάλλον τους εφιάλτες του.

Μαριάνα Τζιαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: