Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΜΙΝΤΙΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

 Λειψός ο αριθμός των πυροσβεστών της φυσικής φωτιάς υπεράριθμος όμως εκείνος της πυρόσβεσης της πολιτικής φωτιάς. Μούσκεμα για να κατασβέσουν την λαϊκή οργή μας κάνουν με τα γλοιώδη σάλια τους



Μπορεί πυροσβέστες να μην έχουμε αρκετούς, όπως αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά στην Πεντέλη και τις άλλες πυρκαγιές, αλλά «πυροσβέστες» της λαϊκής οργής έχουμε πολλούς. Τα ΜΜΕ, κυρίως κανάλια και φιλοκυβερνητικός Τύπος, ξεχειλίζουν απ’ αυτούς.

Από την πρώτη στιγμή, βάλθηκαν να πείσουν τον κόσμο πως η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν αυτή τη φορά πετυχημένη, ενώ οι πιο ακραίοι «πετσωμένοι» απέδιδαν ευθέως αυτή την… «επιτυχία» στις παρεμβάσεις του Μωυσή-Μητσοτάκη! Στη φωτιά στην Πεντέλη δεν μπορούσε να επαναληφθεί το φαινόμενο της συσκότισης, όπως έγινε πριν από 15 μέρες στη Φωκίδα, όπου κάηκε μεγάλο μέρος του πολύτιμου ελαιώνα της Άμφισσας και του περίφημου Δελφικού Τοπίου. Το βασικό μοτίβο των κυβερνητικών φερέφωνων στα ΜΜΕ στηρίζεται στα έντονα ή και ακραία καιρικά φαινόμενα, στην ασυνειδησία των πολιτών και στην έγκαιρη και σωστή παρέμβαση του κράτους.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία ούτε, πολύ περισσότερο, αυθόρμητα. Υπάρχει συντονισμός από το μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και μια απλή παρατήρηση της ροής των ειδήσεων και των πρωτοσέλιδων σε βασικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ το βεβαιώνει. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συντονισμός είναι πολύ στενός. Έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη καταγράφει πως μέσα όπως το Πρώτο Θέμα, το iefimerida, τα Παραπολιτικά και το Liberal αναπαράγουν παρόμοια θέματα και τίτλους. Συντάκτες που εργάζονται σε βάρδιες ΜΜΕ ή σε ροή ειδήσεων επιβεβαιώνουν το πώς δουλεύει το λεγόμενο «ρουλεμάν»: Συχνά ξεκινά με μια ανάρτηση σε βασική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα και μετά ακολουθεί τάχιστη αναπαραγωγή από τα υπόλοιπα, χωρίς βεβαίως κανέναν έλεγχο αξιοπιστίας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για τις φωτιές έχει και τη σκοτεινή πλευρά της. Σε αυτήν αναπαράγεται, μαζί με ένα συνονθύλευμα από ακροδεξιούς, εθνικιστές και φασίστες, η εκδοχή του εμπρησμού, όχι βέβαια από οικονομικά-επιχειρηματικά συμφέροντα (όπως βοά όλη η Ελλάδα), αλλά από… Τούρκους, μετανάστες, κομμουνιστές, αναρχικούς, μέχρι και… Σατανάδες στην γκροτέσκα εκδοχή της Ελεύθερης Ώρας. Μην γελάτε, ρίξτε μια ματιά στα σχόλια κάτω από αναρτήσεις για φωτιές και θα δείτε πως χύνεται το δηλητήριο του μίσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: