Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ΕΠΙ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΩΝ

Ανεφάρμοστα σχέδια επί σχεδίων μελέτησε η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου μετά την τραγική αποτυχία των κυρώσεων να επιτύχουν ένα ταβάνι στη τιμή του Ρωσικού πετρελαίου με τις πρώτες και εκ των ένδον αντιδράσεις να έχουν ήδη κατατεθεί στο τραπέζι.. Είναι αυτό που τονίζουμε κάθε φορά. Λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο..

 


Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν να επεξεργαστούν ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, δίνοντας εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν προτάσεις σε διαβούλευση με τρίτες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια του G7 προβλέπουν τον εξαναγκασμό της Ρωσίας να πουλάει πετρέλαιο σε μεγάλους αγοραστές σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.

Τα σχέδια αυτά βέβαια προσκρούουν στους οξυμένους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς για να έχει αποτελέσματα το ανώτατο όριο τιμής προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν όλες οι μεγάλες χώρες - αγοραστές πετρελαίου, μεταξύ τους η Κίνα και η Ινδία, που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν αυξήσει κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

Το σχέδιο που εξετάζεται ενδεχομένως θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για τις περιπτώσεις που δεν θα συμμορφώνονται στην ανώτατη διεθνή τιμή πώλησης που θα συμφωνηθεί, θα ισχύει απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά διά θαλάσσης του ρωσικού αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα (π.χ. μη ασφάλιση των πλοίων μεταφοράς).

«Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο και απαιτητικό σχέδιο, και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το G7 περιμένει από την Κίνα να μην αφήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ενώ το κοινό ανακοινωθέν καλεί την Κίνα «να ασκήσει πίεση» στη Ρωσία ώστε «να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Το G7 δήλωσε ακόμα ότι «θα λάβει άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών, που οφείλονται σε έκτακτες συνθήκες της αγοράς, με πρόσθετα μέτρα, όπως ανώτατα όρια τιμών», μια διατύπωση που «χωράει» τόσο την πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου όσο και της Ιταλίας για ανώτατο όριο και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πρότεινε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του πετρελαίου για όλες τις χώρες παραγωγούς, αντί να στοχεύει μόνο τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, πυροδοτώντας αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές.

«Το δεύτερο πράγμα στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για το ρωσικό αέριο, κάτι που είναι πιο απλό, επειδή έρχεται μέσω αγωγών», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αρκετές χώρες είναι υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

Η Γερμανία ωστόσο φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και σε κατάρρευση της γερμανικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: