Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 Η φτώχεια μας τα αιματοβαμμένα πλούτη τους!! Κάθε τριάντα ώρες κι ένας νέος δισεκατομμυριούχος!! Χίλια δολάρια το δευτερόλεπτο μπουκώνονται οι όμιλοι με το λαϊκό αίμα να τρέχει στα πεζοδρόμια και τα ένστολα σκυλιά τους να δαγκώνουν μολυσματικά με τη λύσσα τους όσους απομένουν!!

 


Απίστευτη είναι η ανισότητα που δημιουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός, ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας και γενικής κρίσης, που οι λαοί κατακλύζονταν από εκκλήσεις για να δείξουν την αλληλεγγύη τους! Την ίδια ώρα, οι πολυεθνικές και οι μεγαλομέτοχοί τους αύξαναν τα πλούτη τους με τρομερούς ρυθμούς, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν ή εξαθλιώνονταν.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Τα δύο έτη της πανδημίας δημιουργήθηκαν επιπλέον 573 δισεκατομμυριούχοι, δηλαδή ένας κάθε 30 ώρες. Έφτασαν τους 2.668, με συνολική περιουσία τα 12,7 τρισ. δολάρια, 3,78 τρισ. περισσότερα απ’ ό,τι το 2020. Τριπλασίασαν τον πλούτο τους από το 2000! 

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν περισσότερα απ’ όσα το φτωχότερο 40% της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι! Παράλληλα, υπολογίζεται πως φέτος 263 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πέσουν σε ακραία φτώχεια. Πρόκειται για στοιχεία της έκθεσης «Profiting from Pain», που παρουσίασε η Oxfam, ενόψει του Νταβός.                          

Η εκμετάλλευση, ειδικά, της πανδημίας είναι ανατριχιαστική. Από τις φαρμακοβιομηχανίες βγήκαν την προηγούμενη διετία 40 νέοι δισεκατομμυριούχοι! Η Moderna και η Pfizer κερδίζουν 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο μόνο από τα εμβόλια Covid-19! Παρότι έγιναν κυρίως με κρατικές δαπάνες, οι πολυεθνικές χρεώνουν τις κυβερνήσεις έως και 24 φορές πάνω από μια πιθανή παραγωγή γενόσημων εμβολίων. Την ίδια ώρα, το 87% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί πλήρως.

Πάρτι και στις πολυεθνικές ενέργειας και τροφίμων. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon και Chevron) κερδίζουν 2.600 δολάρια το δευτερόλεπτο! 62 νέοι δισεκατομμυριούχοι προστέθηκαν στον κλάδο των τροφίμων, όπου τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς. Μία απ’ αυτές, η Cargill κατέγραψε τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη στην ιστορία της, 5 δισ. δολάρια. Φέτος προβλέπεται νέο ρεκόρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: