Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ ΟΡΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 Ρισκάρουν τη ζώη φοιτητών για να εγκαταστήσουν την ΕΛΑΣ.. Θα φύγει νύχτα και μεταμφιεσμένο το πρωθυπουργικό τσ%γλάνι

 

Πορεία στα Προπύλαια σήμερα Σάββατο 28 Μάη ενάντια στη βία των ΜΑΤ και το νόμο Κεραμέως- Μπίλντερμπεργκ

 


Σε νέα επίδειξη βαρβαρότητας προχώρησε η ΕΛΑΣ την Πέμπτη στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο της διαβόητης «Επιχείρηση Βιβλιοθήκη». Με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις πρυτανικές αρχές να εμφανίζονται αποφασισμένες να περάσουν «δια πυρός και σιδήρου» την εφαρμογή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ευρύτερα των ανατροπών που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρέθηκαν την Πέμπτη στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν δίστασαν, επιτιθέμενες στους φοιτητές, να εκτοξεύσουν μέχρι και χειροβομβίδα κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή, τραυματίζοντας σοβαρά έναν 20χρονο φοιτητή.

Ο νεαρός χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο, ενώ οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον τραυματισμό του –και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου– είναι σοκαριστικές. Η χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εξερράγη δίπλα στο κεφάλι του 20χρονου, ο οποίος από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε ακόμη πιο σοβαρά. Όμως είναι ήδη ξεκάθαρο ότι, μετά και τα τελευταία περιστατικά, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΑΠΘ θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη σε περίπτωση σοβαρότατου τραυματισμού φοιτητή ή φοιτήτριας και τυχόν μόνιμης βλάβης.

Η απάντηση του κόσμου του κινήματος ήρθε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και ήταν θεαματική: Μία μεγαλειώδης πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και την καταστολή, αλλά και ευρύτερα την παρουσία της ΕΛΑΣ στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν… κατασκηνώσει πλέον στο campus. Και αυτή η συγκέντρωση στιγματίστηκε από αστυνομική βία πάντως, καθώς άνδρας της περίφημης Ομάδας Συλλήψεων καταγράφηκε να συλλαμβάνει νεαρό κάνοντάς του «κεφαλοκλείδωμα» και ρίχνοντάς τον στο έδαφος.

Την επόμενη ημέρα, η ΕΛΑΣ επιστράτευσε μέχρι και τον «Αίαντα», την περίφημη «αύρα», την οποία και έστησε εντός των χώρων του πανεπιστημιακού ιδρύματος και κοντά στο σημείο που μια μέρα πριν ο 20χρονος φοιτητής έπεφτε αιμόφυρτος στο έδαφος. Στο ίδιο σημείο, και με «φόντο» τον αστυνομικό φραγμό των ΜΑΤ, φοιτητές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας.

«Θέλουν να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις ότι ένας φοιτητής θα έρχεται στη σχολή του και μπορεί να καταλήγει στο νοσοκομείο με ανοιγμένο κεφάλι. Να γυρνά σπίτι του και να τον παρακολουθούνε άνδρες της ασφάλειας. Να τον προσαγάγουν και να μην του εξηγούν καν τον λόγο», ανέφερε μεταξύ άλλων ένας εκ των ομιλητών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της νέας «βιβλιοθήκης» στον χώρο που μέχρι πρότινος βρισκόταν το «Στέκι στο Βιολογικό». Μια βιβλιοθήκη που έχει ήδη απαιτήσει κυριολεκτικά το αίμα των φοιτητών, αλλά και την ελευθερία τους. Η υποκρισία κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών καθίσταται άλλωστε φανερή, αν κοιτάξει κανείς την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπόλοιπες βιβλιοθήκες και γενικώς οι εγκαταστάσεις του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές προαναγγέλλουν κλιμάκωση των δράσεων και κινητοποιήσεών τους ενάντια στα σχέδια και τις πρακτικές κυβέρνησης, ΕΛΑΣ και διοίκησης του ΑΠΘ. «Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, που εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα στο ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Απάντηση στις κινήσεις αυτές θα λάβουν η κυβέρνηση και η πρυτανεία μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους που οργανωμένα και συντονισμένα θα συντρίψουν τα σχέδιά τους και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: