Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΟΙ ΞΕΨΥΧΟΙ

 Μου επισημαίνετε και καλά κάνετε συχνά πυκνά πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις χυδαιολογώ.. Ναι γιατί αφ’ ενός αρνούμαι να ηττηθεί η γλώσσα μου από τη διάλεκτο του κοσμοπολίτικου καθωσπρεπισμού που αναστρέφει την εξέλιξη. Πως; Επιβάλλοντας τον γραπτό στον προφορικό λόγο.


 

Από τη Σουμεριακή συμβολική γραφή ως τα σήμερα και εις τους αιώνας των αιώνων (το αμήν παραλείπεται) ο άνθρωπος πρώτα μίλησε και μετά έγραψε. Και εξακολουθεί.. Απλώς δια της γραφής αναπαρέστησε την ομιλία. Κι έμαθε να μιλά μιμούμενος τα ζώα και τα πτηνά. Μελωδικά και με ρίμες για να εντυπώνεται εύκολα, όπως τα αριστουργηματικά ομηρικά έπη, που στη συνέχεια μετέφεραν δια στόματος οι Ραψωδοί, δεδομένου πως γραφή δεν υπήρχε. 

Άλλο λοιπόν γλώσσα κι άλλο διάλεκτος, δηλαδή γραφή, που είναι μια ηττημένη γλώσσα. Γιατί δεν αποδίδει την ένταση των συναισθημάτων

Αφ’ ετέρου η γλώσσα είναι τρόπος επικοινωνίας και το βασικό εργαλείο της εξέλιξης του ανθρώπου. Δίχως αυτή θα ήταν ακόμη σε πρωτόγονη κατάσταση και στα σπήλαια. (Σε κατακόρυφα σπήλαια ζει ακόμη μόνο που αυτά έχουν αυτόνομη θέρμανση και διαδίκτυο). Συμβαίνει επειδή πολλές πληθυσμιακές ομάδες παρά τούτα εξακολουθούν να τελούν υπό το καθεστώς πρωτόγονων αντιλήψεων. 

Ο καπιταλισμός της φυσικής επιλογής επί παραδείγματι που επιβάλλουν στον λαό με το γάντι των σκόπιμα ακατάληπτων νομικών μορφωμάτων τους, είναι μια από τις αντιλήψεις αυτές..

Εξυπηρετεί επομένως η γλώσσα τη μεταξύ των ανθρώπων επικοινωνία που αυτή θα πρέπει να είναι σαφής, ευκρινής, κατανοητή;. Όχι ασφαλώς. Επειδή πρόκειται για τα τρία στοιχεία που το καθεστώς αρνείται στις μεταξύ του λαού και του ιδίου διασταυρώσεις του..

Γι αυτό και εφεύρε μια ακατάληπτη στο πόπολο γλώσσα δια της οποίας: να συνεννοούνται αποκλειστικά τα μέλη και οι μύστες του, προκειμένου να κανοναρχήσουν τις ζωές των κοινωνιών, αλλά δίχως τη συμμετοχή τους. 

Διάλεκτο την καλεί. Ή γλώσσα με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό στο πρόσημο δηλαδή. Διπλωματική. Πολιτική. Δικαιϊκή. (άλλο το δίκιο κι άλλο το δίκαιο..)Τουριστική. Ανατιμήσεις οι αυξήσεις.. Ατελείωτος ο κατάλογος αυτός. 

 "Γιατί γράφεις τόσο απλά είχε ρωτηθεί ο Ρίτσος κάποια εποχή.. Με τον τρόπο αυτό μπορούν όλοι να γίνουν ποιητές!!" Για να πάρει από τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη την εξής αποστομωτική απάντηση: "Μακάρι γιατί τα σύκα είναι σύκα και η σκάφη είναι σκάφη !!" 

Επομένως: 

Πως αλλιώς μπορεί για να γίνει αντιληπτός κάποιος αν δεν καλέσει επί παραδείγματι τους δολιοφθορείς τους έθνους και της λαϊκής αξιοπρέπειας καριόλια; Ούτε και αυτοί θα άκουγαν σε  οτιδήποτε άλλο..Μειοδότες ίσως αλλά είναι ξέψυχο.. Όπως αυτοί..

Δεν υπάρχουν σχόλια: