Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

 Το καθεστώς αποδίδει την ενεργειακή φτώχεια στη σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας και την πασαλείβει παντού όπως την μαρμελάδα

 

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που η τσέπη τους δυσκολεύεται δραματικά να αντεπεξέλθει στις καθημερινές στοιχειώδεις ανάγκες, με τις προβλέψεις να γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες για το 2023.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν τη βδομάδα, 7 στους 10 Ελληνες αναγκάζονται να μειώσουν ή και να σταματήσουν εντελώς την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως το ρεύμα ή το σούπερ μάρκετ, καθώς το εισόδημά τους δεν επαρκεί λόγω της επέλασης της ακρίβειας.

Επιπλέον, τρία στα τέσσερα νοικοκυριά - το 75% δηλαδή - δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, ενώ ένας στους δύο, δηλαδή το 50%, αγωνιά για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού.

Πιο συγκεκριμένα: 75 στους 100 μείωσαν το ηλεκτρικό ρεύμα και ένας το έκοψε τελείως. 73 στους 100 μείωσαν το σούπερ μάρκετ και 2 το έκοψαν, 70 στους 100 μείωσαν τα καύσιμα και 3 τα σταμάτησαν, ενώ 69 στους 100 μείωσαν την αγορά τροφίμων και 2 τη σταμάτησαν. Ακόμα, 56 στους 100 μείωσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και 14 το έκοψαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από αυτό το 70% που μείωσαν ή σταμάτησαν τα παραπάνω, οι 7 στους 10 το έκαναν επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους και οι υπόλοιποι επειδή φοβούνται για το μέλλον.

Ο πληθωρισμός τον Μάρτη εκτινάχθηκε στο 8,9%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια, δηλαδή από το 1995, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μπορεί να φτάσει φέτος στο 11,01%. Κι αυτό γιατί βιομηχανίες και προμηθευτές συνεχίζουν να στέλνουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, το εύρος των οποίων ξεκινά από το 3% - 4% και φτάνει έως και το 30%.

Ο εφιάλτης των τιμολογίων ηλεκτρισμού για λαϊκά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και φτωχή αγροτιά συνεχίζεται δίχως τέλος, με τις υπέρογκες χρεώσεις να καταφτάνουν καθημερινά, ενώ οι τιμές χονδρικής στο χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σταθερά μεταξύ 200 και 300 ευρώ.

Η τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο και έφτασε την περασμένη βδομάδα τα 287,5 ευρώ/MWh, ενώ καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από τα γραφεία των προμηθευτών από καταναλωτές που προσπαθούν να βάλουν σε διακανονισμό τις οφειλές τους, για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Ανεπίσημα στοιχεία υπολογίζουν σε πάνω από 5.000 τους καταναλωτές οι οποίοι τους πρώτους μήνες του έτους αιτήθηκαν κάποιο πρόγραμμα δόσεων από τους παρόχους, ενώ πια όλη η αγορά προβλέπει έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών και αποκοπών ρεύματος σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: