Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ

 Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή πετρελαίου, αλλά και σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ο αμερικανικός λαός να «κολυμπάει» στη φτηνή Ενέργεια. 


 

Αυτά τα παραμύθια -- και ανεξαρτήτως του ότι οι δύο Αμερικανικοί κολοσσοί αποχώρησαν ηχηρά από τα σχέδια του κυβερνητικού τσίρκου-- ακούγονται στη χώρα μας, τώρα που αναζωπυρώνονται τα σχέδια του κεφαλαίου για μετατροπή της σε παραγωγό και κόμβο Ενέργειας, με αναβάθμιση των ενεργειακών της υποδομών και με την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. 

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στις ΗΠΑ; 

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αυτήν τη στιγμή οι υψηλότερες των 13 τελευταίων χρόνων και αυξημένες κατά 103% σε σχέση με πέρσι. 

Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι το ράλι θα συνεχιστεί μετά το deal με την ΕΕ για αύξηση των εξαγωγών, που θα περιορίσει την προσφορά στο εσωτερικό για να καλυφθεί η μεγαλύτερη (και πιο κερδοφόρα) ζήτηση από την Ευρώπη. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αποδεσμεύσει μερικές επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ομοσπονδιακής γης και να τα παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση σε εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου. 

Αυτό όμως σε τίποτα δεν αλλάζει τη σκληρή (και ακριβή) πραγματικότητα για τον λαό. Αντίθετα επιβεβαιώνει ότι οι ανταγωνισμοί και τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων αφορούν μόνο μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων και όχι τους λαούς, που συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα την Ενέργεια - εμπόρευμα και να γίνονται «κρέας για τα κανόνια» της αστικής τάξης στους πολέμους για το ξαναμοίρασμα των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: