Δάκρυα Μεγαρέων για τους αυτοεξόριστους Έλληνες της Ανατολικής Ευρώπης (κυρίως της Μαριούπολης) που μετακατοχικά βρήκαν καταφύγιο στις σοσιαλιστικές χώρες.. Πρόκειται για τους ίδιους που οι πολιτικοί σε ορισμένες περιπτωσεις και βιολογικοί πρόγονοί τους όταν δεν τους πετσόκοβαν έστηναν Μακρονήσια.. Βηξ αντί πορδής..
Από χτες το πρωί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις «σφυροκοπούν» την Ουκρανία πραγματοποιώντας κυκλωτική επίθεση από τα δυτικά της Ρωσίας, στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, από τα βόρεια μέσω Λευκορωσίας και από τα νότια μέσω της Κριμαίας.
Το ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της χτεσινής μέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και ορισμένοι άμαχοι.
Μετά από βομβαρδισμούς σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικούς στόχους, βάσεις της Αεροπορίας και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας. Από την πλευρά του το Κίεβο ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές επρόκειτο χτες το βράδυ να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια. Τη νύχτα μεταδόθηκε επίσης ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση.
Το βράδυ υπήρχαν αναφορές από την ουκρανική πλευρά ότι «κάποια από τα κτίρια των Ενόπλων Δυνάμεών μας απλώς καταστρέφονται», μέρος των κέντρων της στρατιωτικής διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, ενώ στο αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, στρατιώτες έκαιγαν απόρρητα έγγραφα.
Τα ρωσικά στρατεύματα ήταν «αρκετά κοντά στην πόλη Χερσώνα. Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη εκεί. Προσπαθούν επίσης να περικυκλώσουν το Χάρκοβο. Φαίνεται ότι το Χάρκοβο αυτήν τη στιγμή είναι ο κύριος στόχος».
Οι επιθέσεις στοχεύουν στρατηγικούς στόχους σε βασικά αστικά κέντρα, όπως το Χάρκοβο - με πλούσια βιομηχανία - στα ανατολικά, το Κίεβο, η Μαριούπολη και η Οδησσός, πόλεις στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας.
Ενδεχόμενη κατάληψη της Μαριούπολης, που βρίσκεται στο Ντονέτσκ αλλά όχι στα τμήματα που ελέγχονταν από τους φιλορώσους αυτονομιστές μέχρι χτες, και της Οδησσού, θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει ενσωματώσει από το 2014, με τα εδάφη των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αποκλείοντας την Ουκρανία από έξοδο σε θάλασσα.
Στο ίδιο πλαίσιο, πληροφορίες χτες το βράδυ ανέφεραν ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, βραχονησίδα στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της περιοχής. Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε χτες ότι η Βρετανία οργανώνει στρατιωτικές προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την περιοχή Ζιτόμιρ, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, και η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα «Grad» εναντίον στρατιωτικών στόχων, ανακοίνωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά. Παράλληλα, αερομεταφερόμενες ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για μάχες για την ανακατάληψή του.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Εικόνες για ολονύχτιες μάχες μεταδίδονταν ακόμα για την περιοχή Σούμι, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Στο Ντονμπάς οι δυνάμεις των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνέχισαν χτες επιχειρήσεις κατά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, «με την υποστήριξη πυρών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», με την «αντίσταση να προέρχεται κυρίως από εθνικιστικές ένοπλες μονάδες» σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε πως αυτές οι εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες εκπαιδεύονταν τακτικά από ΝΑΤΟικούς.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας παρουσίασε μια εικόνα για το Ντονμπάς όπου τα τακτικά ουκρανικά στρατεύματα «προσπαθούν να αποφύγουν τη συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις και να συνάπτουν συμφωνίες για διαδρόμους ώστε να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη άοπλοι». Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμά του ο Πούτιν είχε καλέσει τους Ουκρανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τα όπλα και να «γυρίσουν σπίτι τους».
Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στα σύνορα, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τη Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για τον ίδιο σκοπό.
Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως σε Μολδαβία και Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου