Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΣΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ

 ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΠΙΑΝΕΙ !!! ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -- ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΠΑΧΤΗ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩΜΠΟΡΝΤΕΛΟ ΓΔΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

 

 

Π αράταση των ωρών λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μιας ακόμη πετρελαϊκής αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα από αίτημα της επιχείρησης και αφού διαπιστώθηκε η ανάγκη «παρέκκλισης» από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, λόγω σοβαρών προβλημάτων που μπορούσαν να προκύψουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.

 


Πρόκειται για τις πέντε μονάδες του σταθμού «Αγ. Δημήτριος» 1, 2, 3, 4 και 5, τη «Μελίτη» και τη «Μεγαλόπολη 4», ενώ το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει από το κυβερνητικό σχέδιο «απολιγνιτοποίησης» αναδεικνύεται από το γεγονός ότι δόθηκε παράταση λειτουργίας ακόμη και στην πετρελαϊκή μονάδα του «Αθερινόλακκου» στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει αναδρομική ισχύ, από την 1η Αυγούστου 2021 η λειτουργία της «Μελίτης» παρατείνεται μέχρι Δεκέμβρη του '23, της «Μεγαλόπολης 4» μέχρι Δεκέμβρη του '25, των μονάδων «Αγ. Δημήτριος» 3, 4 και 5 επίσης μέχρι τον Δεκέμβρη '25, ενώ για τις μονάδες «Αγ. Δημήτριος» Ι και ΙΙ η παράταση αφορά την περίοδο Ιούλης 2020 έως τον Ιούνη του 2025. Τέλος, για τον πετρελαϊκό σταθμό του Αθερινόλακκου προβλέπεται η παράταση λειτουργίας έως Δεκέμβρη του '24.

Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει ότι ο προγραμματισμός για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων «δεν αλλάζει» προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της παραπάνω απόφασης σε επίπεδο τεχνικού - διαδικαστικού ζητήματος, η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω απόφαση αναδεικνύει ξανά την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στον τομέα της Ενέργειας. Αλλωστε, η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων ως διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να επενδυθούν σε νέους τομείς οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: