Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ : ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΜΒΟΣΙΟΥΣ

 

 

 Θα είμαι περιεκτικός. Αν κάτι μ’ εξοργίζει σε βαθμό κακουργήματος είναι η διαστροφή της ιστορίας (Δόγμα Ψυχάρη.. Χτυπήστε ιδεολογικά την αριστερά στην ιστορία της.. ) Και για να γίνω συγκεκριμένος αναφέρομαι στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. 


 

 

 Δεκαετίες τώρα το είχα χειριστεί τηλεοπτικά με εκπομπή που κόπηκε εν τη γενέσει της. (η δημοσιογραφική προσωνυμία ο απρόβλεπτος και μη ελεγχόμενος γι αυτό μου έχει από πολιτικούς φίλους και εχθρούς εντυπωθεί.. Έχω ένα κακό συνήθειο. Αρνούμαι το πίστευε και μη ερεύνα. Πρώτα εξετάζω και μετά γράφω Υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ. )

Και γιατί; Επειδή η αλήθεια ακόμη και όταν μας προσβάλλει προσωπικά πρέπει να καταγράφεται. Αν ένα έθνος είτε παραποιεί είτε αγνοεί την ιστορία του είναι υποχρεωμένο να την ξαναζήσει. 

Πράγματι επρόκειτο για μια Ναζιστική θηριωδία ίσως η κορυφαία των ανθρωπόμορφων τεράτων που καταδεικνύει τον βαθμό της εκδικητικότητάς τους. Αιτία μια μάχη που είχε προηγηθεί από τον ανυπότακτο δημοκρατικό στρατό στη θέση Ρούκουνα κοντά στο μοναστήρι. Μάχη που πλήρωσαν (αν η μνήμη μου δεν με απατά) με ποταμούς αίματος και αιχμαλωσίας οι φασίστες – εβδομήντα πέντε οι νεκροί τους και περίπου οι μισοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, οι οποίοι και εκτελέστηκαν. 

(κάτι για το οποίο έστησα στον τοίχο τον πατέρα μου αλλά μου είχε απαντήσει λακωνικά. "Δεν πάτησα εγώ το πόδι μου κατακτητής στα εδάφη τους, αλλά αυτοί ,και δεν ήμασταν διατεθειμένοι να σιτίζουμε τους δήμιους μας ως οι συντεταγμένοι στρατοί, όταν μάλιστα είχε καταντήσει προβληματική η σίτιση των επαναστατημένων ομάδων μας.." Και η κουβέντα έλαβεν τέλος εκεί).. 

 Από του σημείου αυτού και μετά ξεκινούσε και το περιέχον από το περιεχόμενο του τραγικού για τους Καλαβρυτινούς γεγονότος. Όταν έτσι μου ανατέθηκε η εκπομπή αρχικά την αρνήθηκα γιατί ο κίνδυνος να ολισθήσω στην υποκειμενικότητα άρα αλλοίωση των γεγονότων είναι κάτι περισσότερο από πιθανός. Κατέφυγα σε κάτι που λατρεύω. Στην έρευνα. 

Τη γνώμη της μίας πλευράς την είχα από χέρι. Της άλλης όμως; Ψάχνοντας στην εθνική βιβλιοθήκη διασταυρώθηκα μ’ ένα βιβλίο κάποιου εν ονόματι Βούλγαρης που ιστοριογραφούσε τα γεγονότα αλλά το πόνημά του ήταν δόλια δυσδιάκριτο εντός της. Επρόκειτο για κάποιον συντηρητικό (δεξιός) πολιτικά, υπάλληλο του τότε υπουργείου Εξωτερικών, που με συγκλονιστικές λεπτομέρειες κατέγραφε την κατάσταση όπως αυτή διαγραφόταν προ του ολοκαυτώματος. Σε κάθε φράση του ανατρίχιαζα. 

«Ηρθαν έγραψε οι αντάρτες μετά το μακελειό στη θέση Ρούκουνα και μίλησαν ενώπιον όλης της πόλης προτείνοντας στους Καλαβρυτινούς να πάρουν ότι πολυτιμότερο είχαν και ν’ ανέβουν προσωρινά μαζί τους στα βουνά αλλά: Παίρνοντας τον λόγο ο λυκειάρχης οι προεστοί και ο δημαρχος τους ζήτησαν να τσακιστούν και να φύγουν γιατί αυτοί αγαπούν τον Χίτλερ αφού το όραμά του ήταν η αρχαία Σπάρτη. Εκστομώντας προσβλητικά σχόλια για τους αντάρτες και εμετικούς δεκάρικους για τον παράφρονα. !!!» Κάγκελο οι αντάρτες. Τους ικέτευσαν, τους τρομοκράτησαν, τους πίεσαν αλλά αυτοί ήταν ανένδοτοι. 

Ανασυντάχθηκε έτσι ο δημοκρατικός στρατός και αποχώρησε με τα κεφάλια σκυφτά από την απόγνωση που προέκυπτε από τις θέσεις πολιτών με το DNA ραγιάδων. 

(σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του έθνους μια ..."χυδαία" μειοψοψηφία των υψιπετών αξιών ξεσηκώνεται..Τελευταίο παράδειγμα το Πολυτεχνείο.. Οι νοικοκύρηδες χωμένοι στα κατακόρυφα σπήλαιά τους.. Άλλο τώρα αν κατά την μεταπολίτευση φόρεσαν κάτι φίδια την δημοκρατική φορεσιά) 

Κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τους αριθμούς των στρατευσίμων στην υπόθεση αντίσταση. Μια κωμόπολη τα Καλάβρυτα, της τάξης των δέκα χιλιάδων κατοίκων είχε προσφέρει στην υπόθεση λευτεριάς με καμιά δεκαπενταριά μάχιμους όταν το παραπλεύρως της Κλειτορίδας χωριό με τριακόσιους κατοίκους αιμοδότησε την επανάσταση με τριανταπέντε!!! Κι επειδή εγώ δεν χαρίζω κάστανα είχα προβάλλει έναν εκ των διασωθέντων και μάλλον ήταν αυτό η αιτία της διακοπής της εκπομπής. 

Τι μου είπε; Κρατηθείτε: Όσοι σωθήκαμε σωθήκαμε γιατί κρυφτήκαμε καλά..Και στην απορία μου ποια μπορεί να ήταν η καλή κρυψώνα με τις εκ Πατρών διμοιρίες των Γερμανών να σαρώνουν όλη την πόλη και τα πέριξ, μου απάντησε δίχως τον παραμικρό δισταγμό τα μακριά φουστάνια των γυναικών μας!!! Για τους δύσπιστους υπάρχει σε βίντεο.. Τότε η συγκεκριμένη γυναικεία αμφίεση ήταν θέμα ηθικών αρχών. Και ο φιλλέλην Χίτλερ θέμα ο πολιτικών αξιών.. Η συνέχεια είναι γνωστή. 

Η οικογένεια του Εφιάλτη διαφεντεύει τον τόπο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: