KAI ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA !!
Φοιτητές: Δεν γυρίσαμε στις αίθουσες για να ξανακλείσουν ...
Τα πανεπιστήμια λειτουργούν ξανά, μετά από ενάμιση χρόνο και πολύμηνες φοιτητικές κινητοποιήσεις για το ασφαλές τους άνοιγμα. Οι συνθήκες, όμως, μέσα στις οποίες επανεκκινείται η δια ζώσης λειτουργία επιβεβαιώνουν την ανησυχία των φοιτητών όλο τον προηγούμενο χρόνο, αφού αντανακλούν ότι σ’ αυτό το διάστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυβέρνηση και υπουργείο δεν έλαβαν κανένα απολύτως μέτρο και δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός από τα ιδρύματα για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στην «κανονικότητα».
Η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για την τριτοβάθμια προέβλεπε 100% πληρότητα, δικαίωμα εισόδου μόνο σε εμβολιασμένους ή με επίδειξη αρνητικού τεστ 48ωρου, ηλεκτρονική πλατφόρμα για έλεγχο φοιτητικών πάσο και πιστοποιητικών εμβολιασμού και έκτακτο κονδύλι για τα ιδρύματα για να αξιοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με όποιον τρόπο έκρινε κάθε σύγκλητος, για την υλοποίηση των παραπάνω — προανήγγειλε, δηλαδή, από τα αποδυτήρια, ότι το πολυπόθητο άνοιγμα των πανεπιστημίων εύκολα θα εξελισσόταν σε φιάσκο. Όπως και έγινε. Γιγαντιαίες ουρές έξω από τις λέσχες σίτισης σε ΑΠΘ και Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ –στην πρώτη περίπτωση μάλιστα οι φοιτητές έπρεπε να περιμένουν για αρκετή ώρα στη βροχή, ουρές στις εισόδους λόγω των ελέγχων πιστοποιητικών εμβολιασμού και τεστ, φοιτητές να «πετιούνται» έξω από τα μαθήματα επειδή «δεν χωράνε» στα αμφιθέατρα στο ΠΑΜΑΚ, καθηγητές να ζητάνε ηλεκτρονική «κράτηση θέσης» στο τμήμα Πληροφορικής ΕΚΠΑ, φοιτητές να συνωστίζονται σε αμφιθέατρα γεμάτα φίσκα, με καθήμενους ακόμα και στα σκαλιά, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ολόκληρα αναξιοποίητα κτίρια που αποτελούν περιουσία των πανεπιστημίων.
Όπως σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, έτσι και στην εκπαίδευση, η πανδημία αντί να σταθεί ως αφορμή για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και των μέτρων πρόληψης, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την επιβολή σωρείας αντιδραστικών μέτρων. Οι «υγειονομικοί έλεγχοι» που πραγματοποιούνται γίνονται απλά για λόγους επικοινωνιακούς, αφού δεν εφαρμόζεται κανένα άλλο μέτρο, ενώ ανοίγουν τον δρόμο για εφαρμογή πτυχών του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
Η επίδειξη πιστοποιητικού ή/ και πάσο –τα οποία πλέον με την πλατφόρμα edupass γίνονται ηλεκτρονικά– για την είσοδο σε πανεπιστημιακό χώρο, αναιρεί τον χαρακτήρα του ως ανοιχτού δημόσιου χώρου αλλά και ως χώρου πρασίνου, πράγμα ζωτικό σε πολλές γειτονιές, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η γειτονιά του Ζωγράφου κ.α., ενώ είναι ένα σκαλοπάτι πριν το «χτύπημα» κάρτας εισόδου, όπως ακριβώς περιγράφουν οι αυταρχικές διατάξεις του νόμου. Πολλά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στην ανάθεση των ελέγχων σε εργολαβίες που απασχολούν εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στην τοποθέτηση security (!) στις πύλες εισόδου των σχολών.
Σε φιάσκο μετατράπηκε το πολυπόθητο άνοιγμα των Πανεπιστημίων
Όλα τα παραπάνω έχουν πυροδοτήσει κινητοποιήσεις και σε μια σειρά
σχολών έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις (π.χ.
Φυσικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ). Ως απάντηση στις
κινητοποιήσεις ενάντια στους ελέγχους ή ακόμα και στη διεξαγωγή ΓΣ,
διάφορες κοσμητείες έχουν προχωρήσει σε lock-out, υλοποιώντας όλες τις
αντιδραστικές βλέψεις του ΥΠΑΙΘ.
Τα αιτήματα για τα οποία πάλευαν μαζικά οι φοιτητικοί σύλλογοι την
περασμένη χρονιά, και λοιδορούνταν από την κυβέρνηση και τους θιασώτες
της, παραμένουν αναγκαία. Η ασφαλής επαναλειτουργία των πανεπιστημίων
έχει ως βασική προϋπόθεση την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την
Παιδεία, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί όλη η ανεκμετάλλευτη ακίνητη
περιουσία των ΑΕΙ, να προσληφθούν διδάσκοντες για τη διεξαγωγή των
μαθημάτων σε κλιμάκια, να προσληφθεί μόνιμο επαρκές προσωπικό από το
πανεπιστήμιο για την καθαριότητα και τη στελέχωση των λεσχών σίτισης,
που όπως αποδεικνύεται με το υπάρχον καθεστώς δεν μπορούν να
ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών, να διεξάγονται τακτικά δωρεάν
rapid test εντός των ιδρυμάτων, ώστε να μην αποκλείεται κανείς, αφού
πλέον δωρεάν rapid δικαιούνται μόνο οι εμβολιασμένοι.
Η επίδειξη πιστοποιητικού ή/και πάσου αναιρεί τον χαρακτήρα των ΑΕΙ ως ανοιχτών δημόσιων χώρων
Η επιστροφή στη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων συμπυκνώνει την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας: υποκρισία, επικοινωνιακά μέτρα, έλεγχος και καταστολή αντί ουσιαστικών μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, ώστε να μην δοθεί ούτε ευρώ για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Οι μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς, ο αγώνας των εκπαιδευτικών αλλά και η διάχυτη αγανάκτηση της νεολαίας που βλέπει την καθημερινότητά της να απέχει ολοένα και περισσότερο από το επιθυμητό και το αναγκαίο, αφήνουν εκρηκτική παρακαταθήκη για τη διεκδίκηση εκπαίδευσης και ζωής στο ύψος των αναγκών της νεολαίας, ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν διαρκώς το παρόν και το μέλλον της.
νΚΑ: «Δεν γυρίσαμε στις σχολές για να ξανακλείσουν»
«Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε και τo υπουργείο έχει ήδη εξαγγείλει ότι τα μαθήματα σε όλα τα ιδρύματα θα γίνουν δια ζώσης. Χωρίς όμως να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, η ασφάλεια μοιάζει να μην είναι προτεραιότητα, πράγμα που δυστυχώς σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξουμε, να ξανακλείσουμε», αναφέρει σε αιχμηρή ανακοίνωσή της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση υπό τον τίτλο «δεν γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση», προσθέτοντας: «άλλωστε, ποιος δεν θυμάται το περσινό φιάσκο με τα σχολεία;».
«Γενικότητες ως προς την ιχνηλάτηση, αποκλεισμοί ανεμβολίαστων φοιτητών και φοιτητριών –με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών για τεστ σε ιδιωτικά κέντρα– και συνέχιση του αφηγήματος περί ανεύθυνης νεολαίας και ατομικής ευθύνης, παρότι πάνω από το 70% των φοιτητών έχουν ήδη εμβολιαστεί, θολές υποσχέσεις για εμβολιαστικά κέντρα στα ιδρύματα χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, παρουσίαση του εμβολίου ως πανάκεια χωρίς καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, μηδαμινές προσλήψεις, καμιά μέριμνα για τις εγκαταστάσεις και η λίστα συνεχίζεται», συνεχίζει η ανακοίνωση της νΚΑ.
«Το Φοιτητικό Κίνημα πάλεψε από την πρώτη στιγμή για ενίσχυση του ΕΣΥ, για προσλήψεις προσωπικού, εκπαιδευτικού και καθαριότητας, για επαρκείς εγκαταστάσεις ώστε τα μαθήματα και τα εργαστήρια να πραγματοποιούνται με αποστάσεις. Δεν θα σταματήσουμε επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πετάξει ένα τυράκι, με το δήθεν “άνοιγμα” των πανεπιστημίων, χωρίς την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Μάλιστα, το φοιτητικό κίνημα και οι χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, έβαλαν τα γυαλιά στο υπουργείο Παιδείας που αδιαφορούσε, οργανώνοντας αντιμαθήματα δια ζώσης στα προαύλια των κλειστών σχολών!», καταλήγει.
Δήμητρα Παπανικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου