Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 Έτοιμο το μουσείο του ΕΑΜ__ΕΛΑΣ--ΔΣΕ

 

Μια ανάρτηση αφιερωμένη στη μνήμη του αντάρτη γονιού μου όπου το αίμα κατά των κατακτητών έσταζε στη συνέχεια σαν δάκρυ των πατριωτών από ένα καθεστώς που ξεπούλησε και εξακολουθεί να ξεπουλά τα ανυπότακτα παιδιά της Ελλάδας. Πόσο θα ήθελα σήμερα να ζούσε..


 

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος απαιτητικής δουλειάς, κατά τον οποίο δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος αλλά και νεολαίοι της ΚΝΕ δούλεψαν ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου το Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους εκατοντάδες επισκέπτες που προγραμματίζεται να φτάσουν την Κυριακή για την εκδήλωση των εγκαινίων, από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Η εκδήλωση των εγκαινίων οργανώνεται από την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η ολοκλήρωση του Μνημείου - Μουσείου στο Νεστόριο αποτελεί γεγονός χάρη και στην προσφορά του κτιρίου από τον σύντροφο Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Με το μεγάλο αυτό εγχείρημα, τμήμα του δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο είναι ιδιαίτερα πυκνό στις κορυφές και τις πλαγιές των - ποτισμένων με το αίμα αναρίθμητων αγωνιστών - βουνών της Δυτικής Μακεδονίας, δίνεται συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη.


Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει πλήθος ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ, που αφορούν την περίοδο 1940 - 1949, φωτογραφιών, χαρτών και μαρτυριών, αναδεικνύοντας και παράλληλα αποδίδοντας φόρο τιμής στην τεράστια συμβολή του λαού της περιοχής στις ηρωικές μάχες που έδωσαν ο ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, ενάντια στους φασίστες κατακτητές, αλλά και στην εποποιία του ΔΣΕ, πολλές σελίδες της οποίας γράφτηκαν στις πλαγιές του Γράμμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: