Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΚΑΙ Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΊ !!


Κλιμάκωση-- κατ' εντολή των ΓαλατοΚελτοΒησιγότθων και τη συνενοχή των εγχώριων ανδρεικέλων τους-- των πλειστηριασμών και εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα συνδέεται με τις τράπεζες, για να κυνηγηθούν ανελέητα μικροεπαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά!! Με μια φράση: Δημοκρατία του μεγάλου αδελφού..



Αύριο, Τετάρτη, δημοσιοποιείται η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και τη γενικότερη πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία.  

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική για μια ακόμη φορά θα ξεπερνά τον πήχη της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», καθώς, μεταξύ άλλων, η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» θα συνδυαστεί με την επανέναρξη (από Σεπτέμβρη) και κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλονται μέτρα (λεπτομερείς προδιαγραφές, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διασυνδέεται με τις τράπεζες) για την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, που σηματοδοτεί ανελέητο κυνήγι για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα θα σηματοδοτηθεί από την επανέναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.                                           

Θυμίζουμε ότι μετά την ολιγόμηνη παράταση, η τυπική έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, θα γίνει την 1η Ιούνη 2021.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει σημαντικούς κινδύνους, που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση έχει επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία, «με το πέρας της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους», μεταξύ των οποίων η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων και η κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρότερα πλήγματα δέχθηκαν οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βέβαια οι «πολύ μικρού μεγέθους επιχειρήσεις», οι οποίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «χτυπήθηκαν από την πανδημία την περίοδο όπου ήταν σε φάση ανάκαμψης από την προηγούμενη κρίση έχοντας ακόμα ασθενή χρηματοοικονομικά μεγέθη».

Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 47% και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 55%.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, λόγος γίνεται και για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη σε τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: