Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΣΗΜΑΙΑ 750 Μ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ

 ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟ

Ω, ναι.. Οι Κρήτες νομιμοποιούνται να το κάνουν ιστορικά. Πρόβαλαν την ισχύ μιας αντίστασης που ο Χίτλερ παραμιλούσε και με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας να τους εξυμνεί διθυραμβικά.. 


 

Γιατί στο Μάλεμε το επίλεκτο Ναζιστικό σώμα των αλεξιπτωτιστών, υπέστη μια πανωλεθρία απ' οπλισμένες με πίστη στην ελευθερία και δρεπάνια ψυχές, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Είχα το προνόμιο κατά τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής μου διαδρομής ν' αναλάβω την διεκπεραίωση ωριαίας τηλεοπτικής παραγωγής, (υπάρχει στα αρχεία της ΕΡΤ) με αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός. 

Αλλά και την εύνοια της τύχης μόλις αφίχθηκα στο Μάλεμε, να διασταυρωθώ με έναν από τους όποιους επιζήσαντες Γερμανούς, που ήταν εκεί για να τιμήσει τους νεκρούς του. Κι αυτός ήταν ο σαλπιγκτής τους που κρατούσε ανά χείρας την τρομπέτα του. 

Κάπου επτά χιλιάδες Γερμανοί είναι θαμμένοι στο ιστορικό νεκροταφείο του Μάλεμε με τον μεγαλύτερο να είναι 21ενός ετών και τον μικρότερο 16. 

Χαρμολύπη. 

Αφ' ενός γιατί τινάχθηκα στον αέρα από τον ενθουσιασμό μου, που το θέμα έπαιρνε πλέον διαστάσεις μύθου και αφ' ετέρου, επειδή η άνοιξη της ηλικίας τους δεν είχε ωριμάσει τόσο, ώστε ν' ανθίσει ο άνδρας στο στήθος τους. Με τον ανθρωπόμορφο φασίστα Χίτλερ να τα στέλνει στη σφαγή.


 

Ήταν προσηνής. Αποκαλυπτικός. Κι αφού σάλπισε στη κάμερα το κάλεσμα των νεκρών του μου μίλησε για τους Κρήτες με ανυπόκριτο θαυμασμό.. 

"Τους πολυβολούσαμε από ψηλά κι αυτοί όχι μόνον δεν διαλύονταν ατάκτως αλλά παρέμεναν πεισματικά στις θέσεις τους και όταν αγγίζαμε το έδαφος μας αποδεκάτιζαν με ότι είχαν. Από σφυριά και δρεπάνια μέχρι μαχαίρια και σούβλες.!! "μου είπε. Και συνέχισε: 


 

Είχε μαυρίσει ο ουρανός από αλεξίπτωτα μα δεν ξέρω πως αυτοί οι νησιώτες δεν ένιωσαν φόβο.. Χάσαμε έτσι ότι πολυτιμότερο είχαμε εκπαιδεύσει στη Γερμανία. Μετά  από αυτό το σώμα διαλύθηκε." Για να προσθέσει: Δεν μας είχαν πει πως είναι άλλο να μάχεσαι για την ελευθερία τη τιμή του λαού και την ιστορία σου κι άλλο να επιδιώκεις την κατάλυσή τους.." 

Τον άφησα να θρηνήσει τους νεκρούς του δίχως να του επισημάνω μια ρήση του επίσης Κρητικού μεγάλου μας λογογράφου του Νίκου Καζατζάκη: Πωςσωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να πει κάποιος του πολιτικού εκπροσώπου της τουρκικής άρχουσας τάξης του σουλτάνου ερντογάν πως να προσέχει τα λόγια του και που απλώνεται γιατί στην κρήτη κάνει τζιζ..