Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ

 ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ..



Εισέρχονται σήμερα προς ψήφιση στη βουλή οι μερικές συμφωνίες με Ιταλία και Αιγυπτο που άνοιξαν διάπλατα τις πύλες για την νομιμοποίηση των τουρκικων διεκδικήσεων.. Πως καλείται αυτό; Στα αμφιθέατρά μας μειοδοσία..



Το πλαίσιο των οδυνηρών συμβιβασμών που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, πλαίσιο που φέρει τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών «παζαριών» στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η αστική τάξη, αναδείχθηκε ξανά χτες.

Συγκεκριμένα, καθώς το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, πλέει για τρίτη βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ενώ στη Βουλή μπαίνουν σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια οι συμφωνίες της κυβέρνησης με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνίες - κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, ταξίδεψε χτες διαδοχικά σε Αθήνα και Αγκυρα, με βασικό ζητούμενο «να διασφαλίσει τον απευθείας διάλογο» μεταξύ των δύο μερών.

Το πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού αυτού «παζαριού» επανέλαβε πριν ακόμα από την αναχώρησή του για την Αθήνα ο Μάας, δηλώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ.

Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους».

Επέμεινε μάλιστα ότι «οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να διευρυνθούν και όχι να κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνάμεών μας».

«Ο Ζ. Μπορέλ πραγματοποίησε μια κρίσιμη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε με όλη μας την καρδιά», συνέχισε, θυμίζοντας τις τοποθετήσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» για την Ευρωένωση και πρέπει να υπάρχει ένας γενικευμένος διάλογος μαζί της για όλα τα ζητήματα, από το Μεταναστευτικό έως τις μπίζνες, παζάρι όπου μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως επί λέξει έχει πει επανειλημμένα ο Μπορέλ.

«Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτή τη βδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή) (...) Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου», κατέληξε.

Με αυτήν την κατεύθυνση, ο Μάας φτάνοντας στην Αθήνα πήγε καταρχάς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επισήμως, στη συνάντηση τονίστηκε «η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή». «Η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», διακινούσαν ως εκτίμηση από το Μαξίμου. Σημειωτέον, νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί και τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Κ. Νεχάμερ, συζητώντας «τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αυστριακό υπουργό την «ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης για τη «στήριξη» των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ από την Αυστρία. Στη συνέχεια ο Νεχάμερ μετέβη στη συνοριογραμμή στον Εβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: