Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ



Δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις..





Δικό τους το καρπούζι δικό τους και το μαχαίρι..  Η προστασία της πρώτης κατοικίας επί παραδείγματι θα συνδεθεί με μια σειρά αποτρεπτικών κριτηρίων που θα καταλήγουν σε ένα προσδιορισθέν από την ΕΛΣΤΑΤ "υπόλοιπο εύλογης διαβίωσης!!"




Με το βλέμμα στη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και με φόντο την κλιμάκωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα οι «συζητήσεις» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο - Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, και με το ΔΝΤ σε ρόλο «συμβούλου» - αναφορικά με τις «εκκρεμότητες» του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει, σε αυτήν τη φάση, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα Εργασιακά καθώς και οι εξελίξεις των δημοσιονομικών δεδομένων και προοπτικών στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με άξονα τις «ανησυχίες» για τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε συνδυασμό και με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και με τους ρυθμούς ανάκαμψης που θα εμφανίσει το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2019.

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, για τη «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση, πέρα από τις τράπεζες, προβλέπει την κλιμάκωση σειράς νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Το ζήτημα της απομείωσης των προβληματικών δανείων συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών». Στην προσπάθεια για τη δραστική απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» αυτά συγκαταλέγονται και τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης, ενώ σε αυτήν τη φάση προκρίνεται το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά το «ιταλικό μοντέλο» που έχει προηγηθεί. Πρόκειται για μεταφορά πακέτων με «κόκκινα» δάνεια σε εταιρεία «ειδικού σκοπού», που με τη σειρά της θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων με την κάλυψη των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, στις «λύσεις» που δρομολογούνται συγκαταλέγονται:

-- Η κατάργηση διάταξης του νόμου 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών.
-- Προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη.
-- Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς να καθορίζονται με άξονα τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως αυτές προσδιορίζονται από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: