Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

MAΡΑΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΟΗΕ


 Φεστιβάλ υποκρισίας...




Εγκρίθηκε χτες στο Μαρόκο από τις 164 χώρες του 193μελούς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το (μη νομικά δεσμευτικό) Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που προκάλεσε αντιμαχίες και αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και ορισμένους από τους συμμάχους τους (π.χ. Αυστραλία, Χιλή, Πολωνία, Λετονία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.), καθώς αξιολογήθηκε ως «παρεμβατικό» σε σχέση με τις δυνατότητες των χωρών να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στη Σύνοδο του οργανισμού για τη Μετανάστευση στο Μαρακές υποστήριξε την 34σέλιδη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι δεν επιδιώκει την επιβολή πολιτικών αλλά να λειτουργήσει σαν «διεθνής πλατφόρμα» που, όπως ισχυρίζεται... θα συμβάλει στη διεθνή συνεννόηση και συνεργασία, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για εκατομμύρια μετανάστες.

Κατήγγειλε «πολυάριθμα ψεύδη» σχετικά με το Σύμφωνο, αναφέροντας αφενός ότι πάνω από 258 εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν παγκοσμίως (περίπου το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού) και αφετέρου ότι από το 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60.000 πρόσφυγες σε δεκάδες χώρες επιδιώκοντας μία καλύτερη τύχη. Κουβέντα ωστόσο δεν είπε για τις αιτίες που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που και ο ίδιος υπερασπίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χτεσινή παρέμβαση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που στο περιθώριο των εργασιών είχε επίσης διμερείς επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Παραπέμποντας σε μια ακόμα άνευ αντικρίσματος διακήρυξη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι και η φτώχεια ξεριζώνουν απ' τις εστίες τους και οι καπιταλιστές υποδέχονται στις χώρες προορισμού τους σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, ο πρωθυπουργός, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υπερθεματίζει την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες μετανάστες - πρόσφυγες στα νησιά, ενώ έχει απογειώσει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που τροφοδοτούν τη μετανάστευση, διαπίστωσε ότι οι «προκλήσεις που ενεργοποιούν τις μεταναστευτικές κινήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, είτε αυτές σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού, την έλλειψη εκπαίδευσης και ευκαιριών απασχόλησης, την ακραία φτώχεια και την κλιματική αλλαγή, είτε σχετίζονται με τις επιπτώσεις των πολέμων και των συγκρούσεων ανά την υφήλιο» και υπερασπίστηκε μια «δέσμη συμφωνημένων κανόνων» για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε «να διευκολυνθεί η συνεργασία μας σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες υποδοχής και τις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας.

Να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών. Να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιστροφή ατόμων που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης», και τέλος «να παταχθούν τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες».
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα. Το Σύμφωνο αναμένεται να τεθεί προς επικύρωση την επόμενη βδομάδα, 19 Δεκέμβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: