Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΡΙΜΩΧΘΗΚΕ Η ΜΕΪ


 Την έχουν εγκλωβίσει οι παγκοσμιοποιητές και οι Βρετανικές κόντρες των ολιγαρχών..





Οι εντεινόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις ενδοαστικές κόντρες και τις σφοδρές συγκρούσεις που προκαλεί το σχέδιο για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε μέρος της αστικής τάξης,
στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησής της, την ανάγκασε χτες να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου συμφωνίας που πέτυχε τον περασμένο μήνα με την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ετσι, σήμερα, αντί της κρίσιμης ψηφοφορίας για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit (που θα καταψηφιζόταν με μεγάλη διαφορά, όπως παραδέχτηκε χτες η Μέι...), η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο της Βουλής των Λόρδων για την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να εξασφαλίσουν θέρμανση το χειμώνα αλλά και ...την προστασία του ελέφαντα.

Η εξέλιξη προκάλεσε αργότερα την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει εκτάκτως Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά... Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε, αφήνοντας επί της ουσίας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Σε ό,τι μας αφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη 2019», προειδοποίησε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επισήμανε επίσης πως η Βρετανία δεν μπορεί μερικώς να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Brexit, βλέποντας πιθανές μόνο «κάποιες διευκρινίσεις».

Ωρες πριν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι έστω και τώρα η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει μονομερώς τη διαδικασία για το Brexit, χωρίς να συμβουλευτεί τα άλλα 27 μέλη, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.
Και ενώ οι ενδοαστικές αντιθέσεις οξύνονται στη Βρετανία, χτες, μέλη των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από έκκληση του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Γ. Παπανδρέου, δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βρετανία, επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Του ζήτησαν να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το Brexit και να ηγηθεί του κινήματος για την «προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη». Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «The Guardian», με τον τίτλο «Τζέρεμι Κόρμπιν, οι φίλοι σου Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε χρειάζονται στην ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: