Θυμάστε την εποχή που τα κινητά μας τα χρησιμοποιούσαμε μόνο για να κάνουμε τηλεφωνήματα, άντε και να στέλνουμε και κανένα SMS;
Σήμερα, πλέον, τα smartphones μας είναι σχεδόν κάτι παραπάνω από υπολογιστές, καθώς με αυτά μπορούμε να κάνουμε ακόμα και πληρωμές, να ελέγχουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, να στέλνουμε και να δεχόμαστε e-mail, να συνδεόμαστε με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, να τραβάμε και να αποθηκεύουμε φωτογραφίες και δεκάδες άλλα πράγματα.
Όπως είναι φυσικό, με τέτοιο πλούτο προσωπικών πληροφοριών, τα smartphones αποτελούν στόχο, όχι μόνο για απατεώνες που επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικά μας δεδομένα, αλλά και για κρατικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μέσω των συσκευών μας μπορούν να σχηματίσουν μια εξαιρετικά σαφή εικόνα για εμάς, τις συνήθειές μας και τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε σχέσεις.
Παρά τα εξαιρετικά επιτηδευμένα συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπής που χρησιμοποιούνται, ωστόσο, υπάρχουν κάποια «συμπτώματα» που αν τα παρατηρήσουμε στο smartphone μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πέσει θύμα παρακολούθησής του. Τα βασικότερα από αυτά είναι τα εξής:
1. Μειωμένη αντοχή της μπαταρίας: αν η μπαταρία του κινητού μας «πέφτει» αφύσικα γρήγορα και αυτό το παρατηρούμε σε σχετικό βάθος χρόνου, τότε, μάλλον, κάποιος το έχει χακάρει.
2. Αυξημένη χρήση δεδομένων: και η αυξημένη χρήση mobile data, αν παρατηρείται ξαφνικά, αποτελεί δείγμα ότι το κινητό μας έχει πέσει «θύμα» παρακολούθησης.
3. «Ψάρεμα»: είναι η τακτική εκείνη όπου κάποιος υποδύεται μια αξιόπιστη πηγή και μας ζητά προσωπικά δεδομένα (π.χ. τράπεζα). Αν παρατηρήσουμε ύποπτα e-mail (με τυπογραφικά λάθη ή περίεργη στίξη) το σβήνουμε αμέσως.
4. Ανοιχτά δίκτυα Wi Fi: αποτελούν πραγματικό «πονοκέφαλο» καθώς είναι σχετικά εύκολο να χακαριστούν και αν συνδεθούμε με αυτά, τότε το smartphone μας μεταδίδει τα πάντα σε αυτόν που τα έχει χακάρει.
5. Ύποπτες εφαρμογές: αν ένα app αρχίσει να σας ζητά πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία (κάμερα, επαφές, φωτογραφίες, αρχεία, κλπ) τότε το πιο πιθανό είναι ότι... δεν έχει καλό σκοπό.
6. Παράξενα τηλεφωνήματα: αν αρχίσετε να δέχεστε τηλεφωνήματα από αγνώστους αριθμούς και όταν τα απαντάτε δεν μιλά κανείς, τότε καλό είναι να αρχίσετε να υποψιάζεστε. Το ίδιο κι αν εκεί που μιλάτε, η γραμμή πέφτει συχνά και χωρίς λόγο.
7. Απρόβλεπτες συμπεριφορές: αν το κινητό σας αρχίζει να παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές, π.χ. να κλείνει μόνο του, να κάνει ξαφνικά reboots ή να κάνει περίεργους θορύβους όταν μιλάτε, τότε μάλλον σας παρακολουθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου