Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Προανάκρουσμα της νέας σφαγής..






Στη Βουλή κατατίθεται αυτήν τη Δευτέρα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που αποτελεί και το προανάκρουσμα για το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των παρεμβάσεων της επόμενης περιόδου.


Την ίδια μέρα, τα ζητήματα τη πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» θα τεθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες έχουν ως επόμενο σταθμό την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Οκτώβρη) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το τοπίο, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής σε εργατικά - λαϊκά στρώματα, με επίκεντρο τα παζάρια αναφορικά με το προνομοθετημένο μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων από το Γενάρη του 2019. Από την άλλη, θα πρέπει να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα έχει και τη μορφή «αιτήματος» για την ένταξη, από φέτος, της ελληνικής οικονομίας στην «κανονικότητα» επιτήρησης των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Αυτή θα έρθει να κουμπώσει με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών και των παζαριών με το κουαρτέτο, μαζί με το ζήτημα της υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του υπερπλεονάσματος συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει το ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2019 στο 4,2% - 4,3% του ΑΕΠ καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Επιπλέον τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της επόμενης χρονιάς αναμένονται στα 1,2 δισ. ευρώ.
Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,5%, που βέβαια έχει προϋπόθεση τον πολλαπλασιασμό των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: